Доступність посилання

ТОП новини

Виняткове літо з Шопеном у Варшаві


Фридерик Шопен, 1849 рік
Фридерик Шопен, 1849 рік

Варшава – У Польщі тривають масштабні заходи, присвячені 200-літтю від дня народження геніального піаніста і композитора Фридерика Шопена. У рамках Року Шопена відбуваються концерти, покази фільмів, театральні спектаклі та виставки. У ці літні дні Варшава, де Шопен провів своє дитинство і юність, нагадує грандіозну сцену під відкритим небом. Варшав’яни кажуть, що не пригадують такого великого і добре організованого музичного свята.

Варшавські меломани мають клопіт із вибором концертів на які хочеться піти. Різноманітних музичних заходів так багато, що можна розгубитися. Щойно закінчився цикл концертів «Шопеніана», а вже розпочинається Міжнародний музичний фестиваль «Шопен і його Європа». Тривають Літній музичний фестиваль «Країна Шопена» та цикл заходів «Музичні сади». Меломани мають нагоду насолоджуватися не тільки камерними чи симфонічними концертами, але й несподіваними інтерпретаціями творчості Шопена. Скажімо, під час «Шопеніани» можна було послухати Шопена інтерпретованого під джаз, або ж у виконанні на баяні.

Головні заходи року Шопена зосереджені у програмі фестивалю «Шопен та його Європа», що триватиме впродовж серпня. На престижних варшавських сценах та у столичних костелах відбудеться понад 50 концертів за участю двох тисяч виконавців із усієї Європи. Музику Шопена гратимуть зірки світового рівня, зокрема Марта Арґеріх – найвидатніша піаністка сучасності. Серед запрошених до Варшави зірок, від імен яких «може запаморочитися голова», польська преса називає талановитого українця Олександра Гаврилюка. 26-літній харків’янин гратиме у Варшавській філармонії 2 серпня.

Екзотичні гості, співаючі лавки і композитор із тату

Варшавські меломани зворушені великою увагою до творчості Шопена музикантів із країн віддалених від Польщі, а навіть від Європи. На цьому наголошують Ядвіґа та Кароль Пшевлоцькі, які прийшли на концерт із циклу «Музичні сади», де слухали музику Шопена у виконанні піаністів із Японії та Китаю.

«У японського піаніста запитали, чому він любить Шопена, чому виконує так багато творів Шопена. На це питання він відповів: «У музиці Шопена є і слабкість, і сила». Це те, що для нас, поляків, дуже важливе», – зауважує Ядвіґа Пшевлоцька.

80-літній Кароль Пшевлоцький, представник старого шляхетського роду, каже, що музикою Шопена захоплювався з дитинства. Він не може надивуватися тим, як у наш час Шопен завойовує прихильників у країнах Азії.

«Про те, наскільки музика Шопена цінна, свідчить її популярність не тільки в європейському культурному колі, але й на Далекому Сході, зокрема у Японії та в Китаї, – каже він. – Досить сказати, що на останніх шопенівських конкурсах найчисленніші групи виконавців – це японці».

До Року Шопена Варшава підготувалася не тільки багатою концертною програмою. Нещодавно відкрито експозицію музею Шопена, обладнаного за останнім словом техніки. У крамницях можна придбати найнесподіваніші сувеніри з портретом та іменем геніального піаніста. В оригінальний спосіб у польській столиці увічнено місця, пов’язані з Шопеном. Біля споруд, де мешкав, чи бував композитор, встановлено так звані лавки Шопена. 15 лавок із чорного мармуру, немов музичні скриньки, грають відомі шопенівські мелодії.

Кшиштоф Клєщ, дизайнер із Варшави високо оцінює сміливі ідеї популяризації Року Шопена. «Наприклад плакати не містяться в наших традиційних уявленнях про чемного Шопена. Є й такі (ідеї), які декого можуть дивувати своєю безпосередністю, сучасністю. Бо хто дотепер поєднував ім’я Шопена з татуюваннями, чи поголеною головою якогось м’язистого парубка?», – говорить дизайнер.

Варшав’яни кажуть, що кожне літо у польській столиці пов’язане з іменем Шопена, але цьогорічне – виняткове. Є що послухати й побачити, тож любителям класичної музики варто приїхати до Варшави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG