Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії має запрацювати Центр попередження як складова протиракетної системи НАТО


Радар інтегрованої протиповітряної оборони НАТО поблизу села Соколніце, Чехія
Радар інтегрованої протиповітряної оборони НАТО поблизу села Соколніце, Чехія

Прага – У Чеській Республіці мають розмістити Центр попередження як складову частини протиракетної оборони НАТО. Переговори з чеською стороною про його створення і подальшу експлуатацію вже розпочалися. Передбачають, що Центр попередження розпочне роботу вже наступного року.

Чехія має стати місцем, де буде розміщений важливий елемент протиракетної оборони НАТО – Центр попередження. Йдеться про комп’ютерні термінали, які б давали інформацію, чи була випущена ракета, і в якому конкретно напрямку в Європі вона направлена. Так пояснюють головну функцію Центру фахівці.

«На чеських теренах будуть один чи два комп’ютерні термінали, з’єднані «on line» з інформацією зі супутників, – говорить Ян Пейшек із пресового відділу чеського Міністерства оборони. – Завдяки цьому ми довідаємось, що десь могла бути випущена ракета, направлена в напрямку Чехії чи іншої європейської країни. Другий логічний крок, про який хоче домовитись Північноатлантичний альянс, – це створення активних оборонних елементів. Тобто, Центр нас інформує про запущену ракету – це перший крок, другий – домовленість у межах НАТО, як від цієї ракети можна захиститись».

Цього тижня стало відомо, що Сполучені Штати Америки виділяють на зведення Центру в Чехії 2,2 мільйона доларів. Як зазначив міністр оборони Чехії Александр Вондра, США фінансують тільки перший етап побудови Центру, а подальшу його роботу фінансуватиме Європа, включно з Чехією. Обслуговувати Центр навчать чеських фахівців їхні американські колеги, далі справу повністю переберуть на себе чеські військовики.

Проти Центру виступає ініціатива «Ні базам»

Незважаючи на те, що Чехія матиме тільки так званий «пасивний» елемент протиракетної оборони, і що з розташуванням погоджується й опозиція, проти розміщення Центру мають намір демонструвати члени ініціативи «Ні базам», які свого часу активно виступали проти наміру розмістити в Чехії радар.

Про нинішню позицію цієї «ініціативи» Радіо Свобода розповів її речник Ян Маїчек. «По-перше, наводяться однакові аргументи, – що це іранська загроза. Ми вважаємо, що Іран не володіє ні потужностями, ні мотивацією нападати на Європу, – каже він. – По-друге, питання щодо встановлення Центру мали б вирішувати громадяни голосуванням, жодна зі владних партій не інформувала про ведення переговорів. По-третє, якщо б Центр мав фінансуватись із чеських джерел, то в час, коли уряд оголосив про різке скорочення бюджету, це є марнуванням грошей».

Свою першу акцію-протесту ініціатива «Ні базам» запланувала на 10 серпня.

Тим часом, із досі оприлюдненої інформації відомо, що ведуться переговори про ймовірне розміщення радару на теренах Болгарії чи Туреччини, а ракетних установок – у Польщі й Румунії.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG