Доступність посилання

ТОП новини

Нова стратегічна концепція альянсу – основна тема сесії Парламентської асамблеї НАТО у Ризі


Рига – П'ять днів – із 28 травня по 1 червня у Ризі проходить весняна сесія Парламентської асамблеї НАТО. Загалом столиця Латвії приймає майже 700 учасників – парламентарів країн-членів Парламентської асамблеї НАТО та держав-партнерів, спостерігачів, експертів і журналістів. Головна тема сесії – розробка нової стратегічної концепції альянсу.

Парламентська асамблея НАТО була заснована у 1955 році і є консультативною міжпарламентською організацією Північноаталантичного альянсу.

Сесії Парламентської асамблеї дозволяють виробляти єдину думку серед парламентського євроатлантичного співтовариства і сприяють політичній підтримці рішень НАТО у країнах-членах.

«Сила Парламентської асамблеї НАТО у здатності аналізувати різноманітні ситуації й пропонувати політичне рішення для їхнього вирішення. І не тільки у сфері функцій НАТО, але й на глобальному рівні», – каже керівник латвійської делегації у Парламентській асамблеї НАТО Сандра Пауре

Україна також бере участь у весняній сесії


На Ризьку сесію прибули делегати з 28 країн-членів та 13 асоційованих держав Парламентської асамблеї НАТО, зокрема з України. Очолює українську делегацію депутат Верховної Ради Андрій Шкіль.

Натомість до Риги не прибуде, як очікувалося, президент Афганістану Хамід Карзай, оскільки на цей період в Афганістані заплановане проведення Великих мирних зборів.

«Рішення про те, що весняна сесія Парламентської асамблеї НАТО відбудеться в Ризі, було ухвалене ще в 2005 році. Цей захід дозволить привернути до Латвії увагу усього міжнародного співтовариства, оскільки на сесію прибуде генсекретар НАТО, 400 парламентарів країн-членів та асоційованих держав Парламентської асамблеї НАТО і ще 300 інших учасників», – повідомив спікер Сейму Латвії Гундар Даудзе

Планують висунути кандидатів на посаду президента Парламентської асамблеї

Учасники Ризької сесії Парламентської асамблеї НАТО планують обговорити питання енергетичної та економічної безпеки, вплив економічних змін на систему світової безпеки, відносини НАТО із Росією та Іраном, зміцнення співпраці альянсу і ЄС, ситуацію в Афганістані та Західних Балканах.

У суботу та неділю пройдуть засідання п’яти комітетів, натомість центральною подією Ризької сесії стане пленарне засідання Парламентської асамблеї НАТО, яке відбудеться 1 червня. У перебігу засідання заплановані виступи президента Парламентської асамблеї НАТО, американського конгресмена Джона Теннера та генсекретаря Північноатлантичного альянсу Андерса Фоґ Расмуссена.

Також у Ризі мають висунути кандидатів на посаду президента Парламентської асамблеї НАТО, вибори якого відбудуться на осінній сесії.

Культурна програма та мітинг антиглобалістів

На учасників сесії очкує також культурна програма, екскурсії Латвією та подарунки. Парламентарії отримають срібні монети, випущені на честь 20-річчя Декларації про відновлення незалежності Латвії, а інші гості – пам’ятні латвійські сувеніри.

Не оминули увагою Ризьку сесію Парламентської асамблеї НАТО і латвійські антиглобалісти. Вони планують провести 29 травня акцію протесту, щоб висловити свою незгоду зі втягуванням Латвії в чужі війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG