Доступність посилання

ТОП новини

Представники Меджлісу не прийшли на зустріч з Президентом через «маргіналів»


Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв
Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв

Сімферополь – Широко анонсована зустріч представників кримськотатарського народу з Президентом України Віктором Януковичем закінчилася політичним скандалом. Члени Меджлісу кримськотатарського народу проігнорували главу держави. Очікувалося, що у вівторок у Сімферополі за участі Віктора Януковича пройде засідання Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України, яка складається із членів Меджлісу. Однак президентська Адміністрація запросила на зустріч з главою держави лише 6 членів цього представницького органу кримських татар, а крім них – представників низки кримськотатарських організацій, які перебувають у відвертій опозиції до Меджлісу.

В інтерв’ю Радіо Свобода голова Меджлісу Мустафа Джемілєв сказав, що у травні на зустрічі із Президентом Януковичем у Києві була досягнута зовсім інша, чітка домовленість, що на початку серпня він зустрінеться з членами Ради представників кримськотатарського народу, причому у повному складі. Але, за словами лідера Меджлісу, в останній момент формат зустрічі змінили, запросивши на неї і представників «маргінальних, але крикливих, провокаційних організацій».

Мустафа Джемілєв сказав Радіо Свобода, що якби члени Меджлісу пішли на зустріч із Президентом разом із «провокаторами», то «народ би спитав, хто вам дав право опускати вищий представницький орган народу до такого рівня?»

Президент демонструє широту поглядів

Зрештою, у вівторок із Віктором Януковичем зустрілися 7 осіб, із них 3 – чиновники і ще 4 громадські активісти. Серед останніх був Васві Абдураїмов, який відомий тим, що восени 2008 року публічно звернувся до керівників Росії із закликом про фактичне вторгнення до Криму, щоб «захистити» кримських татар від «геноциду українських націоналістів», як воно «захистило осетинів та абхазів» від «грузинських націоналістів.

Ще один запрошений Президентом активіст нещодавно у пресі висловився проти інтеграції кримських татар у загальноукраїнське суспільство. Інший в анонсі значиться як голова кримської організації Партії мусульман, хоча та після поразки на виборах 2006 року самоліквідувалася, а четвертий учасник зустрічі запам’ятався своїми невдалими спробами створити альтернативний Духовному управлінню мусульман Криму муфтіят. Саме їх Мустафа Джемілєв назвав «провокаторами й маргіналами».

Натомість опозиційні Меджлісу активісти подякували Президенту за зустріч і запропонували свої послуги в реалізації його політики. Потім Віктор Янукович на зустрічі з журналістами сказав, що до роботи залучатиме представників усіх кримськотатарських громадських об’єднань.

Президенту демарш Меджлісу не сподобався


Віктор Янукович заявив, що здивований тим, що лідери Меджлісу кримськотатарського народу не прийшли на зустріч із ним. «Я їхню позицію не розумію. Мені здається, що така позиція керівництва Меджлісу не має ніякої перспективи, така позиція веде в нікуди», – сказав глава держави і додав, що оцінку цьому на виборах «дасть кримськотатарський народ».

Водночас, він повідомив, що підписав указ про повторне призначення главою Бахчисарайської районної державної адміністрації члена Меджлісу Ільмі Умерова. За словами Президента, той «має значний досвід» і «хороші перспективи». Мустафа Джемілєв назвав це президентське рішення «правильним» і пояснив, що воно відвернуло серйозні політичні загострення одразу в кількох регіонах Криму.

Погрози з президентського оточення не злякають – Джемілєв

Разом з тим, лідер Меджлісу сказав Радіо Свобода, що після відмови членів Меджлісу йти на зустріч з Президентом, на їхню адресу почали лунати погрози з президентського оточення. Мустафа Джемілєв подробиць не повідомив, але заявив, що це нікого з кримських татар не злякає, як «не злякали репресії радянських часів».

Водночас, у нинішній ситуації Меджліс звертатиметься за захистом до міжнародних структур. Наприкінці серпня пройде позачерговий Курултай (загальнонаціональний з’їзд) кримськотатарського народу, де планується розглянути питання про скликання міжнародної конференції щодо «відновлення прав кримськотатарського народу, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні». За словами Мустафи Джемілєва, сьогоднішня подія демонструє нерозуміння українською владою всієї складності кримськотатарської проблеми і необхідність міжнародної допомоги в цьому.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG