Доступність посилання

ТОП новини

Український правозахисник просить Росію оприлюднити «чорні списки»


Правозахисник Василь Овсієнко
Правозахисник Василь Овсієнко
Київ – Український правозахисник Василь Овсієнко звернувся до міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з проханням пояснити, чому йому відмовили у в’їзді на російську територію. Про це йдеться у листі українського правозахисника до керівника російського дипломатичного відомства. Правозахисник також просить розвіяти його сумніви на рахунок правдивості скасування так званих «чорних списків». Якщо вони таки є, то Овсієнко вимагає опублікувати ці імена, щоб зазначені в них громадяни не витрачали зайвий час та гроші на підготовку до поїздки в Росію.

Вибачень від російської влади український правозахисник досі не отримав. У ніч із 22 на 23 липня Василя Овсієнка зняли з потяга на російському кордоні, повідомивши, що йому заборонений в’їзд до країни. «Російська сторона висловила жаль українській стороні, – каже він, – а переді мною ніхто не вибачився досі».

Чотири роки тому у російської влади не виникало питань щодо перебування Василя Овсієнка на російській території. А тепер він персона нон-ґрата. На думку правозахисника, справа в його ідеологічних поглядах. У своїх статтях він неодноразово виступав із критикою російського імперіалізму, тому його і внесли до так званих «чорних списків». Хоча президент Російської Федерації Дмитро Медведєв ще 10 липня заявив, що перешкод для взаємного в’їзду громадян Росії та України не існує. Президент наголосив на взаємній відмові від створення «чорних списків».

Директор української філії російського Інституту країн СНД Володимир Корнілов зазначає, що про відсутність «чорних списків» говорив не тільки президент Медведєв. Про це неодноразово заявляли вищі українські посадовці упродовж останніх чотирьох років. «Це робили, починаючи від Президента Ющенка до різноманітних міністрів закордонних справ. Але, на жаль, саме з ініціативи України була введена ця «порочна» практика не впускати громадян із опозиційними поглядами», – каже Корнілов.

За словами політолога, Росія відповідала Україні симетрично – тобто, так само не впускала до себе українських громадян. Одні з останніх домовленостей українських та російських дипломатів не дали поступу. Громадян, які є в чорних списках, мали б попереджати про те, що вони «нев’їзні», але цього не відбувається.

У той час, як Лужков знову «забирає» Севастополь, Овсієнка не впускають до Росії


Експерт Наталія Беліцер вважає, що останні домовленості України і Росії діють лише з одного боку. Адже мер Москви Юрій Лужков, який раніше заявляв про те, що Севастополь треба повернути Росії, більше не є персоною нон-ґрата в Україні. Тож він і далі на словах розпоряджається територіями України, ніби «в себе вдома». У липні Лужков вкотре повторив свою думку, що Севастополь належить Росії. У той же час українського правозахисника Василя Овсієнка, який до порушення територіальної цілісності Росії не закликав ніколи, просто не пускають до країни, говорить Наталія Беліцер.

Тоді як директор української філії російського Інституту країн СНД Володимир Корнілов заявляє, що мер Москви Юрій Лужков насправді просто критикував владу, а не закликав до територіального розколу. Українська влада, на думку політолога, вносить до «чорних списків» перш за все тих, хто її критикує. Саме через це, вважає Корнілов, у червні цього року не уник проблем зі в’їздом до України і Ніко Ланґе, керівник української філії фонду Конрада Аденауера.

В аналітичній статті «Перші 100 днів після зміни влади в Україні: авторитарні тенденції та зближення з Росією» Ніко Ланґе критично оцінив дії команди нового Президента Віктора Януковича та зміни в Україні, які відбулися після його приходу до влади.

«Замах на державу для нинішньої влади – це ніщо» – експерт

Але, на думку українського політолога Олександра Палія, Ніко Ланґе висловлювався про політичну ситуацію в Україні не з точки зору інтересів Німеччини, а з точки зору демократії. На відміну від мера Москви Юрія Лужкова, який фактично замахнувся на територію України.

«І тому ми побачили, що для нашої влади нинішньої замах на державу – це ніщо. Це не привід збурювати якісь там акції чи дії. Замах на святе не привід для скандалу, а приводом стає те, що в країні хтось підтримує демократію», – зауважує Олександр Палій.

Про те, що в української влади немає чіткої позиції щодо формування «чорних списків», говорить і експерт Наталія Беліцер. Але вона вважає, що Україна не повинна вчиняти так само, як Росія, яка нібито ліквідувала свої списки «нев’їзних», а насправді нікому не відомі і ніде не оприлюднені «гросбухи» продовжують діяти.

На думку експерта, списки персон нон-ґрата в Україні теж мають існувати, але, на зразок країн Заходу, вони мають бути оприлюдненими. І вноситися в них мають люди не за ідеологічним принципом. Забороняти в’їзд слід тим громадянам, які своїми прямими діями та словами загрожують Україні, наголошує Наталія Беліцер.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG