Доступність посилання

ТОП новини

«Совок» іще з нами, але львів’яни прагнуть до Європи


Вибір між «совком» та Європою
Вибір між «совком» та Європою

Львів – Львів’яни обирають європейський шлях України. І це ще раз підтвердило театралізоване дійство «Вперед, до Європи, прощавай, «совок»!», проведене громадянською кампанією «Вперед!» у Львові. Акція зібрала студентів, письменників і чимало перехожих.

Організатори обрали місцем проведення дійства площу перед пам’ятником Іванові Франку. Але вони не згадали про те, що сотню років тому, коли у Львові жив і працював письменник, тут була мода на Європу, і галичани в часи панування Австро-Угорщини прагнули стати повноцінними європейцями.

Ініціатори театралізованої акції встановили терези. По один бік, із написом «назад у «совок»», сиділи кілька молодих людей у шапках-вушанках, із пляшкою горілки на газеті і огірками. Вони агітували за повернення у Радянський Союз і пропонували безкоштовну подорож у Сибір у товарному вагоні. З протилежного боку молоді люди у вишиванках і з українськими книжками у руках говорили про переваги європейського вибору України.

«Совковий набір»
«А це кращий рівень життя, цінності. У Європі немає такої корупції, безробіття, як у нас. А «совок» пішов, це уже минуле», – зазначив один із них, Володимир Крижанівський.

Кожен перехожий також міг зробити свій вибір щодо майбутнього держави, а для цього кидали копійки на одну з шальок терезів: або з написом «Європа», або ж «совок». На очах важчала європейська шалька.

«Ми хотіли дізнатись думку львів’ян, куди вони хочуть. Молодь однозначно хоче у Європу, але є старші люди, які пам’ятають радянські часи і жили тоді добре, то мають ностальгію. Бо тоді був хліб по 20 копійок, зошити по 2 копійки, а ковбаса по 2.20. Ці літні люди і вважають тодішні часи кращими, але це для них вони були кращими, повернення в те минуле уже просто нереальне, його нема», – поділились своїми думками учасники акції.

70% мешканців Львівщини підтримують вступ у Євросоюз

Львів'яни обирають Європу
Львів’яни охоче долучались до дійства і ставали поруч із молодими людьми, які обрали європейське майбутнє України. Акцію провели з метою спонукати людей замислитись над майбутнім держави, чи воно має бути європейським, чи «совєцьким», каже письменниця Оксана Думанська.

«Совкізму» у нас дуже багато. Коли я чую такі реляції, що за радянських часів виходило так багато книжок, то це совковий міф. Бо ми знаємо, що то за книги виходили, яких письменників, якою була ідеологія. А ще туга за порядком, але концтабори, то теж був порядок, – каже Оксана Думанська. – Є такі совкові міфи, і доки живе те покоління, яке їх тримає, доти це буде.Поки воно не зрозуміє, що має бути конкуренція, що виграє та людина, яка вміє думати, мислити, не боїться ризику і не чекає подачок від держави, бо їх нема і не буде».

Майже 70 відсотків мешканців Львівщини підтримують приєднання України до Європейського Союзу – такими є дані останнього соцопитування групи «Рейтинг». Водночас більшість респондентів серед переваг вступу в ЄС називають вищий рівень життя європейців і менше безробіття, а ось мало хто наголошує на судовій системі і верховенстві права.

Результати опитування, проведеного в Україні на замовлення Єврокомісії, показали, що понад 60 відсотків українців мало обізнані з життям Євросоюзу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG