Доступність посилання

ТОП новини

Пожежі таки завдадуть шкоди репутації Путіна (європейська преса)


Лондон – Численні матеріали у сьогоднішніх європейських газетах присвячені аналізові подій навколо руйнівних пожеж у Росії. Під загрозою опинились ядерні об’єкти. Йдеться і про смертельні випадки в результаті тривалої спеки. Катастрофа може серйозно зашкодити іміджу російського прем’єра Володимира Путіна.

Британська газета Daily Telegraph вважає, що досі російський прем’єр Путін виглядав краще, ніж президент Медведєв у справі протидії пожежам. «Володимир Путін, який розглядає можливість повернення на президентський пост 2012 року, діяв під час кризи досить оперативно, – пише газета. – Він відвертав звинувачення від себе шляхом приниження місцевих чиновників, яким закидав погану реакцію. Він здійснив низку добре висвітлюваних візитів до найбільш уражених місць. Він цілував безпритульних бабусь й обіцяв людям відбудову їхніх домівок. На відміну від нього чинний президент Медведєв виглядав відірваним від подій. Він видавав сухі директиви і заламував руки на державному телебаченні, створюючи враження людини, безсилої перед стихією. Він і близько не відтворив віртуозної гри Путіна у людину дії. Російський урожай та тисячі звичайних громадян, котрі померли в останні тижні, можуть стати не єдиними жертвами цієї кризи».

Австрійське ж видання Kurier вважає, що пожежі таки завдадуть шкоди репутації Путіна. «Як завжди, голова російського уряду намагається подати себе як рішучу людину дії, але величезні лісові пожежі заплямовують його імідж, – зазначено у статті. – Незважаючи на смог і попіл, багато громадян бачать, що помилкова політика, як-от: скорочення робочих місць у лісовому господарстві, занедбання правил безпеки, корупція у владі – розпалюють цей вогонь. Саме це зробило катастрофу абсолютно не контрольованою... На прем’єр-міністра Путіна чекають неприємні питання щодо безпомічності погано споряджених і недостатніх за чисельністю рятівних команд. Добре налагодженій пропагандистській машині Путіна знадобиться багато зусиль, щоб запхати цього джина невдоволення (до чого Путін не звик) назад до пляшки».

Французьке видання Les Echos звинувачує російську владну корупцію. «Аналізуючи величезні пожежі, ми шукаємо технічних пояснень. Звичайно, країна, в якої мало досвіду у таких справах, може не мати протипожежних літаків Canadair і подібного сучасного обладнання для боротьби з пожежами. Але коли... Путін зустрівся з пожежниками на місці, він був розлючений корумпованістю політиків і місцевої влади. Згідно з ним, це їх слід винити в тому, що допомога не доходить і що устаткування походить від 1950-х років. Звичайно, ця риторика частково є пропагандою центрального уряду. Але ті, що знайомі з російським суспільством, погоджуються: в цьому є частка правди», – пише французька газета.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG