Доступність посилання

ТОП новини

Єдиній дочці британської королеви виповнюється 60


(архівна фотографія) Принцеса Анна вручає медаль за службу в Афганістані принцу Гаррі
(архівна фотографія) Принцеса Анна вручає медаль за службу в Афганістані принцу Гаррі

Лондон – У ці вихідні єдина дочка королеви Єлизавети ІІ принцеса Анна святкує своє шістдесятиліття. Вона досягла у житті багато чого. Анна відома невтомною благодійною діяльністю – вона є патроном понад 200 доброчинних організацій. Як спортсменка вона перемагала на чемпіонаті Європи з кінного спорту і брала участь в Олімпійських Іграх. Та у свої 60 вона не збирається думати про спокійніше життя.

У британській королівській родині принцеса Анна має репутацію найбільш працьовитого члена. Щороку вона бере участь у понад 700 благодійних заходах.

Її захопленням завжди був спорт. Як член збірної Великої Британії з кінного спорту вона брала участь у найпрестижніших змаганнях, включно з Олімпіадою 1976 року у Монреалі. А 1971 року вона перемогла в особистому заліку чемпіонату Європи з кінного спорту, і її було визнано найкращим спортсменом країни того року.

Два роки пізніше у ранзі чемпіонки і фаворитки змагань вона прибула на наступний чемпіонат Європи у Києві. Тут її спіткала пам’ятна невдача – принцеса впала з коня і вибула зі змагань. Але той її приїзд до СРСР став історичним, хоча був неофіційним: вперше після того, як більшовики стратили родича нинішнього монарха – царя Миколу ІІ, хтось із членів її родини ступив на землю, керовану спадкоємцями відповідальних за це вбивство. А ще через 17 років 1990-го Анна першою відвідала Росію вже з офіційним візитом.

Нині, крім доброчинності, принцеса активно займається підготовкою Великої Британії до Лондонської олімпіади 2012 року. Вона була в команді, яка успішно захистила у Сінгапурі заявку на її проведення, а нині є членом оргкомітету олімпійських ігор. Цікаво, що її дочка Зара має шанс на те, щоб взяти участь у цій олімпіаді, і теж у команді з кінного спорту. Вона вже була переможницею чемпіонату світу. Зара – одна із двох дітей принцеси від першого шлюбу з Марком Філліпсом, який сам був олімпійським чемпіоном 1972 року в Мюнхені.

Єдина дочка королеви і друга після принца Чарльза дитина монарха, Анна кілька років була другою з черги наступницею трону, та після пізніших поповнень у королівській родині відсунулася аж на дев’яте місце.

Її син Пітер у грудні має стати батьком, тож чи збирається 60-річна принцеса-бабуся трохи знизити публічну активність і присвятити більше часу собі?

На активність надихає приклад батьків


«Подивіться на значно старших членів моєї сім’ї. Чи їх приклад вказує на те, що я могла б заспокоїтися? Не думаю... Дещо із цього – у наших генах, дещо є чистим везінням. Моя сім’я щиро зацікавлена в усьому, має ентузіазм, розум і сенс гумору», – каже принцеса.

Наступного року після падіння з коня у Києві Анна пережила ще одне випробування: озброєний чоловік намагався викрасти її для викупу. Причому, це сталося у самому центрі Лондона неподалік від королівського Букінґемського палацу. При цьому нападник поранив п’ятьох осіб, які намагалися її врятувати. Сама принцеса поводилася дуже мужньо у цій ситуації. Внаслідок того інциденту було суттєво посилено рівень безпеки всіх членів королівської родини.

День народження вона відзначатиме зі своїм другим чоловіком – віце-адміралом Тимом Лоренсом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG