Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готовий покарати Польщу за нелегальні сміттєзвалища


(архівне фото)
(архівне фото)

Варшава – У Польщі гарячково шукають способів вирішення проблеми з вивезенням та утилізацією сміття. Уже місяць як Європейська комісія включила для Польщі своєрідний лічильник грошових покарань. Польща не встигла впровадити зобов’язань щодо господарювання сміттям, узятих нею під час вступу до Євросоюзу. Тепер кожен день зволікання оцінюється у 40 тисяч євро. Якщо нічого не зміниться до 1 січня 2011 року, Польщу оштрафують на майже два мільйони євро.

Приблизно 90 відсотків сміття у Польщі потрапляє на сміттєзвалища. Причому понад 40 відсотків відходів поляки викидають у місця, які для цього не призначені.

Цими днями про задавнену сміттєву проблему дружно заговорили польські медіа. Воно й не дивно, адже тепер нелегальні сміттєзвалища можуть стати для Польщі просто золотими. Європейський Союз попереджає: якщо до кінця року поляки не впровадять дієвої системи збирання, утилізації та переробки сміття, то грошові покарання будуть гігантськими. У 2013 році щоденна штрафна ставка може сягнути навіть 250 тисяч євро.

Рятуючи ситуацію, польське Міністерство охорони навколишнього середовища підготувало проект революційних законодавчих змін. Одна з них стосується сміттєвивезення. Дотепер вивезенням сміття у Польщі займалися самі громадяни або ж фірми, з якими громадяни чи спільноти власників укладали договори. Наслідком такої практики стали численні нелегальні сміттєзвалища. Частина фірм, щоб здешевити свої послуги, вивозить сміття туди, куди заманеться.

Міністерство пропонує передати справу сміттєвивезення органам територіального самоврядування найнижчої ланки. Саме їм громадяни платили б фіксовану оплату за вивезення сміття. Органи самоврядування відповідали б за вивезення сміття в спеціально призначені місця. У кількох районах країни така практика вже успішно діє. Цікаво, що саме там кількість сміття, яке вивозиться, збільшилася навіть удвічі. На думку експертів, це означає, що нелегальне сміття виходить із «тіні».

Нищиш довкілля? Плати або за ґрати!

Щоб вирішити проблему самовільних сміттєзвалищ, Міністерство охорони навколишнього середовища пропонує загострити систему покарань. Згідно з пропозиціями міністерства, викидання сміття в необлаштованому місці вважатиметься не правопорушенням, а злочином. Міністерство пропонує новелізацію польського кримінального кодексу, де покарання за засмічування довкілля будуть дуже суворими. У крайніх випадках злочинця можуть покарати навіть 12 роками позбавлення волі.

«Найбільше покарання передбачене законопроектом – це покарання, яке можна отримати за такий злочин проти довкілля, що загрожує життю або здоров’ю людини», – зазначає речник Міністерства охорони середовища Маґдалена Сікора.

Та поки пропоновані міністерством зміни до законодавства не набули чинності, органи самоврядування самі шукають виходу зі складної ситуації. Оригінальний спосіб запропонувала місцева влада у містечку Зомбки під Варшавою. Там запровадили так званий громадянський донос. Громадянин, який повідомить владу про те, хто викидає сміття в недозволеному місці, може отримати винагороду – 500 злотих (еквівалент 125 євро).

«Ми чекаємо на такі повідомлення. Кілька справ уже розглядаються, а одна з них уже закінчилася штрафом», – зауважує працівник муніципальної охоронної служби.

Представники польської влади різних рівнів одностайні: жарти зі сміттям закінчилися. Якщо влада не зуміє справитись із сміттєвою проблемою, наслідки цієї безпорадності відчує кожен пересічний поляк. Адже штрафи доведеться платити із грошей платників податків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG