Доступність посилання

ТОП новини

Заказник «Меотида» на Приазов’ї потерпає від бруду


На заповідній території Білосарайської Коси – купи сміття
На заповідній території Білосарайської Коси – купи сміття

Донецьк – Природний ландшафтний парк «Меотида» на Приазов’ї знову потерпає від сміття. Ситуація особливо загострилась на стрілці Білосарайської коси, де, як кажуть місцеві екологи, не прибирали бруд від початку сезону. Причина – земельний конфлікт між Мелекинською сільрадою, ландшафтним парком і рибним підприємством, розташованим на початку Коси.

Купи сміття, брудний пісок, сліди від машин – так сьогодні виглядає берег Білосарайської Коси. Нещодавно її було віднесено до ландшафтного парку «Меотида», головний офіс якого знаходиться за багато кілометрів, на косі Сєдово. Цей заповідний куточок досі лишався майже без нагляду.

Білосарайська коса славиться недоторканою природою, і щороку збирає більше і більше туристів, які залишають за собою бруд.
Погляд на землі Мелекінської сільської ради, Азовське море


«У минулому році ми з Мелекінською сільською радою от що вирішили: ми встановлюємо свої бочки і контейнери для сміття, прибираємо власними силами, а Мелекінська рада дає нам періодично трактор. А в цьому році нам сказали: ми будемо робити все самі, жодна допомога нам не потрібна», – говорить голова громадської організації «Чистий берег» Юліан Михайлов.

На Білосарайську Косу можна поїхати за гроші

Минула вже половина купального сезону, а на Косі не прибирали жодного разу. Мелекінській сільраді, так само як і представникам «Меотиди» прибирати заважає підприємство «Ільїч-рибак», що розташоване на території, якою проходить єдиний шлях на стрілку коси, де можна проїхати на авто.

Інший шлях через пляж – пішки. Хоча офіційно проїжджати на Косу як заповідну територію на авто заборонено, проте підприємство пропускає автолюбителів за гроші, каже один із керівників парку Андрій Кияненко.

Сміття з куточка «Меотиди» не прибирали з минулого року
«У нас там знову купа сміття, багато туристів, і не просто туристів, а людей, що заїхали на авто, встановили там палатки. У то же час, ми як працівники Меотиди, не можемо виконувати свої службові обов’язки, оскільки наш службовий транспорт на цю територію не пропускають. Але як кажуть люди, за 50 гривень туди потрапити можна», – відзначив Кияненко.

За словами сільського голови Валерія Добровольного, як тільки прокуратура пред’являє підприємству претензії стосовно нелегального проїзду, воно автоматично міняє назву. Так було вже тричі.

Активісти організації «Чистий берег» торік тричі копали великий рів, щоб на територію «Меотиди» не можна було проїхати на авто. Спочатку «Ільїч-рибак» засипав рів, а потім відкрив інші ворота для автомобілістів. Дідусь, що сидить неподалік цих воріт в імпровізованому кіоску, відмовився сказати своє ім’я і назвати ціну проїзду. Отже, знищення рослин і пташиних гнізд на території заказника продовжується, кажуть екологи.

Один трактор на 6 сіл, і той поламався

Стихійна торгівля у селищі Білосарайська Коса
Організація «Чистий берег» пропонувала владі об’єднати зусилля з прибирання Білосарайської Коси. Втім, чиновники курортного району скаржаться, що їм бракує на це коштів.

«У нас комунальна служба з одним поламаним трактором (це єдиний транспорт, який може їхати по піску – авт.), зараз дві машини у нас – і один єдиний сміттєвіз, який не може впоратись. А загальна територія у нас – це 40 кілометрів берега, тому ви розумієте, як важко комунальній службі це прибирати», – говорить Валерій Добровольний.

На думку представників «Меотиди», проблему вирішить надання цій території статусу Національного парку.

Президент вже підписав відповідний указ, але поки влада не дала грошей на його виконання. Андрій Кияненко вважає, що зупинити знищення природи можна лише, заборонивши будь-кому знаходитись на цій території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG