Доступність посилання

ТОП новини

Львів святкує Незалежність майже тиждень


Львів – Щороку сотні туристів із українських міст і українці, які мешкають за межами батьківщини, приїжджають у Львів відзначити День Незалежності, щоб відчути патріотизм свята. Численні мистецькі заходи у місті Лева триватимуть майже тиждень.

Львів’яни різного віку з року в рік на День Незалежності одягають вишиванки, а багато хто – український стрій. Львівські вулиці сьогодні перетворились на подіум української вишиванки. Традиційно у вишитих сорочках чотири скульптури фонтанів на площі Ринок, що стало ще однією принадою для гостей міста.

День незалежності у Львові (фотогалерея)


Викладач Юрій і його дочка Марія розповіли Радіо Свобода, що обов’язково на День Незалежності вдягають вишиванки, бо це для родини велике свято.

«Це надія і сподівання на краще майбутнє для молодих людей. Хочеться бодай на це сподіватись, хоча розумієш, що є небезпека в економічній незалежності України».

«Я горда, що я українка. Для мене нині є радість свята, що ми незалежні. Але соромно мені за Україну, за українців, коли роблять щось недостойне нашої мови, історії, культури».


Шостий рік поспіль Ігор Свирида привозить у Львів групу дітей-українців із естонської столиці Таллінна у краєзнавчий табір, щоб дітлахи з українських родин Естонії побачили, як галичани відзначають незалежність.

«Ми приїхали, щоб подивитись, як Львів святкує День Незалежності, щоб діти почули українську мову, пісні, поспілкувались із ровесниками, більше дізнались про історію, культуру України, щоб взяти участь у мистецьких фестивалях», – каже Ігор Свирида.

А ось чи є Україна незалежною, чи піклується про українців в Естонії, на ці запитання талліннський гість відповів іронічною усмішкою.

Виконавча влада проігнорували борців за незалежність України

Нині незалежність України є під загрозою, зокрема, українська культура, історія, духовність, наголошували у своїх промовах львівські політики та представники влади.

Вперше за останні п’ять років офіційна програма святкування обмежилась покладанням квітів до пам’ятників Тарасові Шевченку і Михайлові Грушевському. Виконавча влада області, яку представляють регіонали, не вшанувала пам’ять воїнів Української Галицької армії, Січових стрільців та Української повстанської армії, тобто українських героїв, які загинули за незалежність держави.

Річницю Незалежності України місцевий політикум активно використав для початку виборчої кампанії. Голова Львівської облради, нашоукраїнець Мирослав Сеник в одній із урочистих промов назвав українськими лише дві Церкви – УПЦ Київського патріархату і Українську греко-католицьку церкву.

Діана в українському національному вбранні
На знак протесту представники УПЦ Московського патріархату і Римо-католицької церкви покинули львівську оперу, оцінивши слова керівника області як розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Хоча радше ці слова були спрямовані до електорату.

«Сама лише незалежність не стає панацеєю від усіх бід. Колонія не перестає бути колонією, коли вона отримує незалежність» – ці слова британського прем’єра Бенджаміна Дізраелі процитував на урочистих зборах із нагоди свята мер Львова Андрій Садовий, наголосивши, що свободу не можна вибороти за один день, а потрібно працювати задля неї щодня і усе життя.

Четвертий день у Львові з нагоди Дня Незалежності тривають численні концерти, виставки, свята, конкурси і забави, міжнародний фестиваль фольклору «Етновир» за участю колективів Індонезії, Сенегалу, Португалії, Іспанії, Польщі, Чехії та України, а ще фестиваль незалежного кіно «Кінолев».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG