Доступність посилання

ТОП новини

День народження Одеси – свято чи передвиборчий піар?


Одеса починає святкувати 216-й день народження
Одеса починає святкувати 216-й день народження

Анастасія Здорікова Одеса – Помпезними заходами Одеса відзначає сьогодні 216-й день народження. Місто, відоме своїм гумором, відзначатиме свято аж тиждень. Гастролі Московського театру «Школа сучасної п'єси», XX рок-фестиваль «Пікейні жилети», численні фотовиставки, присвячені Одесі, відкриття галереї одеського живопису – і це тільки початок…

Друге вересня – чи не єдиний день, коли одесити не мають причин скаржитися на міського голову. Щороку святкування «Дня міста» в Одесі стає все масштабнішим.

Цілком безкоштовний гала-концерт на Потьомкінських сходах за час перебування Едуарда Гурвіца на посаді мера Одеси вже став доброю традицією. Одеситка Галина планує і сьогодні поїхати до центру й насолодитися видовищем.

«Я завжди йду на Потьомкінські сходи подивитися вечірній концерт. Мені дуже подобається. Дивлюся на моніторах, беру з собою підстилку й парасолю», – каже Галина.

На «розігріві» буде Кобзон

Генеральним спонсором свята є один із місцевих банків. У яку суму йому обійдеться день міста, тут не розповідають.

Навіщо влаштовувати урочисті заходи з таким розмахом, якщо 216 років – це навіть не ювілей? На це питання Радіо Свобода відповів радник мера Одеси з питань культури на громадських засадах Сергій Проскурня.

«Це пов’язане з передвиборним піаром. Очевидно, що чинній владі потрібно закцентувати увагу на тому, що цей день є великим святом. За Едуарда Гурвіца день міста проводиться з кожним роком із більшою вигадкою та атракційністю», – розповів Проскурня.

За його словами, одеська мерія запросила на сцену на Потьомкінських сходах виключно артистів-шанувальників Одеси, починаючи з Йосипа Кобзона, закінчуючи Йосипом Рейхельгаузом, головним режисером театру «Школа сучасної п’єси». Спеціально для цього театру посеред Думської площі міста вже побудований майданчик, де ввечері відбудеться театральний концерт.

Свято в будній день

Однак не всі одесити зможуть із головою зануритися в атмосферу свята, адже вищі навчальні заклади та більшість підприємств міста працюватимуть за графіком. До того ж, одесити вважають за краще оминати масштабні заходи в центрі міста.

«Там неможливо ходити. Я вважаю, що натовп – це небезпечно. Це жах, затопчуть одразу. До речі, на вулицях багато побитого скла», – поскаржилась студентка Олена.

Влада міста намагається максимально полегшити святкування для жителів міста: маршрутки та тролейбуси працюватимуть до першої години ночі, центральні вулиці міста стануть частково пішохідними, для жителів міста після закінчення концерту організований безкоштовний проїзд до спальних районів.

Для шанувальників спокійнішого святкування в кінотеатрі «Маски» відбудеться фестиваль японського кіно. А для знавців пригод Остапа Бендера Одеський літературний музей відкриває виставку «Ільф і речі», названу за ім'ям Іллі Ільфа, співавтора творів про пригоди крутія.

Завершиться святкування п’ятого вересня фотовиставкою «День міста-2010. Післямова».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG