Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович відвідує Китай


Київ – Президент України Віктор Янукович починає візит до Китаю. В адміністрації глави держави повідомляють, що головною метою візиту є інтенсифікація політичного діалогу та збільшення обсягів товарообігу між двома країнами. Крім того, передбачається підписання угоди про взаємне спрощення візового режиму для громадян Китаю та України.

Результатом візиту Віктора Януковича до Китаю має стати встановлення стратегічного партнерства та обговорення перспектив участі обох країн у системі євразійської колективної безпеки, повідомив голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Крім того, за його словами, обговорюватиметься й низка інших питань.

«Це перший (я навіть боюся сказати за скільки років) державний візит голови Української держави до Китайської Народної Республіки. Питання, які ставить Президент перед собою на цей візит, полягають в інтесифікації політичного діалогу. Наступне: економіка і торгівля і, звичайно, інвестиції. Серед документів, які будуть підписані, є спільна заява, є так звана дорожна карта на два роки з основних напрямків українсько-китайських відносин, українсько-китайський план з використання космічного простору. Крім того, будуть підписані угоди про скасування віз для певних категорій громадян», – зазначив очільник президентської адміністрації.

Взаємини двох країн потребують реанімації

Візит глави української держави до Китаю став нагальною необхідністю, оскільки протягом останніх шести років двосторонній діалог практично не відбувався, каже директор департаменту інформаційної політики українського Міністерства закордонних справ Олег Волошин.

«Китай для нас як країна, котра має величезні (надлишкові навіть) фінансові ресурси, є потенційний і потужний інвестор, особливо у контексті підготовки до Євро-2012. Ми переконані, що за підсумками візиту китайські інвестиції в Україну зростуть у рази. Успіх у політичному діалозі автоматично стає стимулом для китайських компаній активніше інвестувати в Україну», – каже він.

Втім, експерт із міжнародних відносин Олександр Чалий вважає, що, крім констатації перспектив співпраці з Китаєм, варто враховувати особливості економічної стратегії цієї країни.

«Китай, як правило, надає інвестицію з робочою силою. Чи готове наше суспільство до цього? Чи готові ми вимагати, все ж таки, для нас спеціальних умов: тільки технічний, інженерний персонал, чи це мають бути робітники?», – наголосив він.

Віктор Янукович планує відвідати й Гонконг, де також обговорюватимуться питання економічної співпраці.

Державний візит українського Президента має завершитися 5 вересня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG