Доступність посилання

ТОП новини

Цілі тисячоліття: Україна попереду і … позаду


Київ – Третього вересня оприлюднили доповідь про участь України у проекті «Цілі розвитку тисячоліття». У ній представники влади та експерти проаналізували досягнення держави у боротьбі з бідністю, соціальними та екологічними проблемами і подали плани на найближчі 5 років. Урядовці та учасники проекту від ООН говорять про серйозні досягнення України у цьому напрямку. Натомість частина фахівців доводить, що за реалізацією основних «цілей тисячоліття» Україна посідає останні місця в Європі.

Україна приєдналася до проекту ООН «Цілі розвитку тисячоліття» 10 років тому. Проект передбачає поступове покращення рівня життя населення в 189 країнах світу, для чого кожна з них має досягнути певних цілей. Для України – це подолання бідності, забезпечення якісної освіти, охорони здоров’я та гендерної рівності, а також сталий екологічний розвиток. За останні 10 років Україна досягнула значного прогресу в цьому напрямку, зазначає координатор системи ООН в Україні Олів’є Адам.

«Результати є, незважаючи на фінансову та інші кризи. Це збільшення доступу населення до чистої води, успіхи в боротьбі з туберкульозом. Між тим, криза створила додаткові проблеми з бідністю і безробіттям. Мені відомо, що Президент Віктор Янукович візьме участь в обговоренні цієї доповіді, – говорить координатор системи ООН. – Україна налаштована докласти зусиль для покращення рівня людського життя, а отже названі цілі є для неї досяжними».

2015-й має стати роком перемоги над бідністю


Міністерство економіки та провідні експерти проаналізували ситуацію в Україні за останні роки і скоригували стратегію щодо цілей розвитку тисячоліття.

«Частка населення, яке заробляє менше 5 доларів на добу – за цим показником ми вже випередили попередні прогнози. До 2015 року зведемо цей показник до нуля, – заявила заступник міністра економіки Ірина Крючкова. – Щодо частки бідних за національним критерієм – була поставлена амбітна мета, якої досягти можна лише за умови революційних змін у розподілі первинних доходів. До того ж, відбулося збільшення рівня бідності після кризи. Сьогодні розроблена загальнодержавна програма подолання бідності. Її реалізація, можливо, дасть змогу і перевищити показники, які ми визначили на 2015 рік».

До 2015 року, очікують автори доповіді, кількість бідних зменшиться більш ніж удвічі, скоротиться дитяча смертність та смертність від туберкульозу та ВІЛ, зросте якість питної води та збільшиться кількість місць у закладах дошкільної освіти.

Економіст міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін вважає, що для української економіки ці завдання є цілком реальними. «Скорочення бідності це цілком реально, – каже він. – 5 доларів на день – це вже зараз менше мінімальної зарплати і не більше пенсії. Що ж до освіти, то переважна більшість дітей охоплена дошкільною освітою, ці показники є високими».

Немає країн, де люди живуть довго, але погано


За підсумками доповіді, у 2010 році Україна за рівнем життя посідає 86 місце з-поміж країн-учасниць програми «Цілі розвитку тисячоліття». За освітніми показниками, здоров’ям матері й дитини вона випереджає країни, що розвиваються і навіть деякі держави Західної Європи. Водночас ситуація із бідністю близька до середньосвітової, тоді як за тривалістю життя, поширенням ВІЛ-інфекції Україна перебуває чи не в найгіршій ситуації в Європі. І саме це свідчить про реальний рівень життя в Україні, наголошує академік НАН України Елла Лібанова.

«Найгірша ситуація з тривалістю життя. Згадаймо, що в 1960 році Україна за нею посідала сьоме місце у світі. Зараз ми передостанні в СНД, випереджаємо лише Росію. Прогресу в цьому напрямку не буде, якщо не зміняться спосіб життя, умови праці. Проблему бідності
неможливо подолати, якщо не зміниться система оплати праці. А фундаменту для таких змін я сьогодні не бачу. Проте лише за умови подолання бідності можна збільшити тривалість життя. Адже у світі немає жодної країни, де люди живуть погано, але довго», – підсумовує Елла Лібанова.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG