Доступність посилання

ТОП новини

Партія Тігіпка готова підтримувати на виборах інші політичні сили


Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко

Київ, – Партія «Сильна Україна» заявляє про можливість підтримки на місцевих виборах кандидатів від інших політичних сил. Про це заявив у вівторок лідер партії, віце-прем’єр з економічних питань Сергій Тігіпко, оприлюднюючи результати «народного» праймеріз. За словами Сергія Тігіпка, партія не має кандидатів для округів по всій Україні.

Євгенія Терещенкова на місцевих виборах представлятиме «Сильну Україну» як кандидат до Сумської обласної ради. На рідній Сумщині вона перемогла дев’ятьох своїх однопартійців – це засвідчили результати праймеріз.

За словами кандидата у депутати, участь у праймеріз допомогла їй оцінити реальні можливості та рівень підтримки серед однопартійців та мешканців Сумщини.

«Насамперед необхідно було надіслати заявку на участь у праймеріз і представити свою програму. Після затвердження вашої участі, до міста, яке ви представляєте, приїжджає кілька мобільних пунктів, де кожен охочий мав можливість ознайомитися з кандидатами і вибрати трьох, які викликали найбільшу довіру», – розповіла про процедуру праймеріз Євгенія Терещенкова.

Праймеріз – лише піар-технологія?

Лідер партії Сергій Тігіпко висловлює упевненість, що завдяки праймеріз «Сильна Україна» на виборах 31 жовтня повинна залучитися підтримкою, рівноцінною тій, яку він здобув на президентських виборах, а це близько 13 відсотків. Нині у «Сильній Україні» заявляють про намір висунути понад 40 кандидатів у мери міст.

Однак Сергій Тігіпко не виключає, що у деяких регіонах його партія підтримуватиме й кандидатів від інших політичних партій. «У нас немає такої мети: висунути кандидата, щоб пропіаритися. Там, де є справжні господарники, хай навіть це не наші кандидати, ми їх підтримаємо», – наголосив він.

Водночас політолог Тарас Березовець критично оцінює результати першого в Україні праймеріз. Він наголошує, що процедура, популярна у США та Західній Європі, в Україні пройшла із серйозними помилками. Зокрема технологія праймеріз не прописана у статуті «Сильної України», а процедура підрахунку голосів за того чи іншого кандидата для виборців залишилася закритою. Тому, за словами політолога, цілком імовірно, що у «Сильній Україні» праймеріз використали як піар-технологію. «Мета – переконати людей, що кандидати від «Сильної України» насправді обиралися не партійним керівництвом, а до цього вибору нібито були причетні і члени партії, і самі виборці», – каже Тарас Березовець.

Праймеріз «Сильної України» тривав із 10 серпня по 5 вересня по всій країні. У ньому взяли участь майже 300 тисяч українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG