Доступність посилання

ТОП новини

Центральна рада мусульман Німеччини критикує Меркель


Данського художник-карикатурист Курт Вестерґор, Постдам, 8 вересня 2010 року
Данського художник-карикатурист Курт Вестерґор, Постдам, 8 вересня 2010 року

Німеччина – Карикатури данського художника Курта Вестерґора викликали 2005 року хвилю обурення в ісламському світі. Він намалював пророка Магомета з чалмою у формі бомби. Тепер митцю вручили в Німеччині Потсдамську медіа-премію, відзначивши його внесок у розвиток свободи слова й преси. В урочистотях взяла участь і німецький канцлер Анґела Меркель і наразилася таким чином на критку з боку Центральної ради мусульман Німеччини.

Критика на адресу Анґели Меркель пролунала ще напередодні вручення премії данському карикатуристу. Таким чином тільки додається олія у вогонь, заявив у розмові з газетою Mitteldeutsche Zeitung голова Центральної ради мусульман Німеччини Аюб Аксель.

За його словами, винагороджуючи суперечливого художника, створили лише додаткову поживу для тих, хто вороже ставиться до ісламу.

Меркель натомість вбачає у відзначенні Курта Вестерґора символічний жест, спрямований на захист свободи слова. Це вкрай важливе надбання, яке не можна розглядати як щось саме собою зрозуміле, сказала Меркель під час вручення премії. Вона відзначила мужність данського карикатуриста.

«Якщо ми самовпевнено відстоюватимемо наші цінності, тоді матимемо в світі більшу повагу й визнання, ніж якби ми це робили сором’язливо», – сказала Меркель.

Водночас глава німецького уряду засудила наміри однієї з американських громад християнських фундаменталістів влаштувати спалення Корану. Такі плани Меркель назвала «нешанобливими, навіть огидними й просто помилковими».

Зіткнення культур трапилося б рано чи пізно – Вестерґор

Після отримання нагороди слово взяв Курт Вестерґор, який перебуває під постійною поліцейською охороною. З огляду на масові протести, які спалахнули після оприлюднення його карикатур, художник зауважив, що зіткення культур рано чи пізно трапилося б і без нього. Він своїми роботами лише прискорив цей процес.

Центральна рад мусульман Німеччини висловила своє нерозуміння, чому данському художнику вручили премію.

Генеральний секретар цієї організації Айман Мазієк застеріг: «У мусульманському світі це можуть за певних обставин неправильно зрозуміти. Ми повинні подумати про те, який сигнал отримали мусульманські громадяни в нашій країні. І тут я наважусь стверджувати, що чимало мусульман цього не зрозуміють».

Центральна рада мусульман Німеччини закликала більше зважати на почуття віруючих людей. За словами Мазієка, карикатури данського художника представляють усіх мусульман як терористів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG