Доступність посилання

ТОП новини

Американська влада закликає не спалювати Коран, але не може це заборонити


Пастор харизматичної церкви Террі Джонс з містечка Ґейснвіль, Флорида, на тлі напису «День спалення Корану», 8 вересня 2010 року
Пастор харизматичної церкви Террі Джонс з містечка Ґейснвіль, Флорида, на тлі напису «День спалення Корану», 8 вересня 2010 року

Прага – Впливові американці - від президента і до кінозірок – закликають пастора харизматичної церкви з Флориди не спалювати Коран на знак відзначення подій 11 вересня. Але американська влада не може заборонити цей прояв нетерпимості та потенційно небезпечний акт, покладаючись на американські закони.

Від військових командувачів в Афганістані до американського президента та зірок американських трилерів – всі закликають американського пастора з Флориди відмовитися від планів спалити мусульманське святе письмо у річницю терористичного нападу на Америку 11 вересня 2001 року.

Виступаючи по телебаченню в ранковій програмі новин, президент США Барак Обама називав плани американського пастора «деструктивними». Він сказав, що в результаті такі організації, як терористична мережа «Аль-Каїда», яка взяла на себе відповідальність за напад на Америку, лише значно поповнять свої лави. За словами Обами, якщо Коран буде публічно спалено на Флориді, з’явиться набагато більше «охочих підірвати себе в американських чи європейських містах».
Учасниця демонстації проти спалення Корану, Індонезія, 6 вересня 2010 року

Але пастор Террі Джонс з містечка Ґейснвіл не здається. Виступаючи в середу на тлі гасла, на якому було написано «День спалення Корану», флоридський пастор заявив, що його церква і далі планує спалити у суботу 200 примірників Корану.

«Як ви розумієте, на нас здійснюється сильний тиск, щоб ми скасували цю подію. Але ми зараз не маємо наміру відмовлятися від наших планів», – заявив пастор Джонс. За словами пастора, таким чином він показує «новий шлях» боротьби з тероризмом.

Американська влада безсила проти «свободи слова»
Учасники демонстрації спалюють американський прапор на знак протесту проти планів спалення Корану у США, 9 вересня 2010 року

Попри всі заклики та протести проти дій маленької церкви, що налічує лише близько 50 вірних, американська влада не має законних підстав зупинити їхні дії. «Виною» тому є 14-а поправка до Конституції, яка забороняє владі обмежувати свободу слова, чи свободу преси. І хоча прояви цієї свободи можуть не подобатися владі, виходити поза межі здорового глузду і толерантності, але обмеження їх означало б обмеження конституційної свободи особи.

У федеральному законодавстві Америки відсутні статті про «образу релігійних почуттів», чи «мову ненависті», які існують в інших країнах.

На думку професора Дейвіда Неша, який спеціалізується на історії блюзнірства, якщо влада турбується про те, що спалення Корану може викликати акти насильства, які будуть небезпечними для американців, то вона має шанси заблокувати акцію.

«Якщо влада визнає, що блюзнірство є питанням громадського порядку, то вона має кращі шанси втрутитися у цю справу, ніж коли йдеться про образу почуттів групи вірян», – зазначає професор.

Хоча, за словами американського професора, і в цьому випадку довести, що США загрожує якась конкретна небезпека, буде дуже важко.
Аналогічна акція протесту в Афганістані, 6 вересня 2010 року
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG