Доступність посилання

ТОП новини

Держмитслужба не відпускає з портів понад 20 суден із зерном


Київ – В українських портах досі простоює близько двадцяти суден із зерном, мовиться у спільному повідомленні Української зернової асоціації та Американсько-української бізнес-ради. У спільній заяві ці організації вимагають від Державної митної служби пояснити ситуацію з затримкою зерна, призначеного на експорт. Водночас у митному відомстві запевняють, що діють згідно з законодавством, а зразки зерна наразі проходять експертизу.

Про штучне перешкоджання експорту зернотрейдери заявляли ще на початку серпня. Тоді Держмитслужба затримала не лише судна, але й потяги з зерном, мотивуючи це необхідністю перевірити дотримання експортерами українського законодавства. Зразки зерна відправили на експертизу, проте досі, за інформацією деяких зернотрейдерів, жодних результатів аналізу оприлюднено не було.

Нині в Українській зерновій асоціації та Американсько-українській бізнес-раді заявляють про затримку у портах понад 20 суден із зерном. Деякі з них простоюють там уже понад місяць і зазнали збитків у понад мільйон доларів.

«Працівники Держмитслужби беруть зразки для аналізу, кудись їдуть, а на питання, коли повернуться, нічого не відповідають», – наголосив у коментарі Радіо Свобода президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

Він запевняє, що співробітники митної служби збирали зразки зерна неналежним чином. «Традиційно, коли беруться зразки, це робиться у момент завантаження зерна на судно. Тобто транспортер засипає зерно у трюми, і через кожні 500 тонн треба брати зразки. Але митники діяли не так, вони збирали зразки вже опісля, коли судна завантажили», – додає він.

На митниці кажуть, що експортери часто порушують закон


У Держмитслужбі запевняють, що не перешкоджають експортові, а перевірки здійснюють згідно з нормами. За словами заступника голови служби Сергія Сьомки, останнім часом почастішали випадки порушення законодавства експортерами. Наприклад, коли у документах вказується клас пшениці вищий, ніж він є насправді. «Мова йде про ті судна, де не завершена експертиза якості зерна. Якщо якість підтверджується, митна служба вживатиме всіх необхідних заходів, щоб судна негайно відбули за маршрутом», – каже він.

Водночас фахівці аграрного сектору розповідають, що під час підготовки зерна на експорт зернотрейдер отримує (або не отримує) сертифікат від Державної інспекції з контролю якості сільгосппродукції. Тобто якість зерна підтверджується ще до його завантаження у контейнери.

У коментарі Радіо Свобода експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа наголосив на тому, що перевірка Держмитслужбою експортованого зерна не є обов’язковою. «Якщо один державний орган, яким є інспекція, вже перевірив зерно, то доцільність перевірки іншим державним органом експортованого товару за тими самими параметрами здається дуже й дуже сумнівною», – зазначає експерт.

Експортери припускають, що Держмитслужба отримала вказівку не пропускати зерно на експорт. Однак в уряді неодноразово наголошували на тому, що ніяк не обмежували експорт. 10 вересня Прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив, що уряд не планує введення будь-яких обмежувальних заходів на експорт зерна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG