Доступність посилання

ТОП новини

У Литві вшановують пам'ять жертв Голокосту


Рига – 23 вересня у Литві відзначають День пам’яті жертв геноциду євреїв. Цього дня 1943 року нацистські окупанти та їхні литовські посіпаки знищили Вільнюське гетто. Депутати Сейму Литви визнали, що загибель литовських євреїв у роки нацистської окупації – це трагічна частина загальної історії і оголосили 2011 рік Роком пам’яті жертв Голокосту в Литві. Між тим представники окремих єврейських організацій вважають, що Литва має не тільки визнати провину місцевих колабораціоністів у знищенні євреїв, але й покарати їх.

До війни у Литві проживало майже 215 тисяч євреїв. У результаті трагічних подій 23 вересня 1943 року єврейська громада втратила понад 90 відсотків своїх представників. Це найвищий у відсотковому співвідношенні показник втрат єврейського населення серед усіх окупованих нацистами країн.

Сейм Литви засудив геноцид євреїв у роки війни в Литві. У постанові литовського парламенту зазначається, що рішення про оголошення 2011 року Роком пам’яті жертв Голокосту в Литві є продовженням закріпленої в Конституції політики гармонічного співіснування народів, боротьби з будь-якими проявами антисемітизму.

Відновити пам’ять про литовських євреїв

Ініціатором ухвалення документу став голова комітету закордонних справ Сейму Литви Емануеліс Зінгеріс, найближчі родичі якого пройшли гетто та концентраційні табори.

«Цей закон має значну моральну підставу. Уряду буде доручено до кінця цього року запропонувати парламенту конкретні заходи із відновлення пам’яті не тільки про знищення 94 відсотків литовських євреїв, але й також пам’яті про їхню діяльність у Литві, пам’яті про внесок євреїв в історію нашої країни», – зазначив парламентарій

За словами Емануеліса Зінгеріса, мета програми пам’яті жертв Голокосту – віддати данину поваги співвітчизникам, які боролися із нацизмом, а також рятівникам євреїв.

За роки незалежності Литви почесною нагородою – «Хрестом за порятунок тих, хто гине» – нагороджено 1041 особу, хто ризикуючи своїм життям рятував євреїв у Литві в роки нацистської окупації.

Литовській молоді – правду про Голокост


Відповідальний секретар Міжнародної історичної комісії з оцінки злочинів окупаційних режимів Роналдас Рачинскас зауважує, що Литва є членом Робочої групи з міжнародної співпраці у сфері освіти, пам’яті та дослідження Голокосту.

До обов’язкової програми литовських шкіл входять освітні матеріали з питань Голокосту. Учнів ознайомлюють із матеріалами, котрі засвідчують участь литовців-колабораціоністів у знищенні євреїв у роки Другої світової війни.

«Ця історія – знищення гетто у Вільнюсі – багатьом здається давньою, а людям більше подобається дивитися вперед, ніж назад. Однак без знання своєї історії, об’єктивної, навіть критичної оцінки історичних подій, я думаю, неможливий твердий погляд у майбутнє», – зазначає Роналдас Рвачинскас

Щорічно 23 вересня у селищі Панеряй неподалік від Вільнюса на місті загибелі 70 тисяч євреїв у єдиній молитві жертв геноциду згадують не тільки політики і громадські діячі, а й литовська молодь.

«Я насправді відчув скорботу, тому що давно тут гинули люди. Прикро. Цинічно це все було. Але що зробиш – це історія», – каже учень однієї з Вільнюські шкіл Вітаускас

Натомість на думку директора Єрусалимського центру Сімона Візенталя Ефраїма Зуроффа, Литва намагається лише дистанціюватися від злочинів своїх громадян, оскільки в країні насправді не був покараний жодний із місцевих військових злочинців, причетних до геноциду євреїв.

За його словами День пам’яті жертв Голокосту у Литві слід відзначати не 23 вересня, а 28 вересня, коли литовська поліція безпеки знищила 10 тисяч євреїв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG