Доступність посилання

ТОП новини

Смерть у райвідділку: про Дмитра Ящука дізнаються правду?


Київ – Слідство у справі Дмитра Ящука та інших, хто загинув у київській міліції, затягується. Їхні родичі та правозахисники пов’язують це зі злочинними схемами взаємного звинувачення потерпілих від катувань у міліції, які нібито реалізують правоохоронці. В міліції такі звинувачення відкидають, натомість прокуратура Києва вже дозволила незалежну судмедекспертизу тіла Ящука.

Слідство у справі Дмитра Ящука, який помер у Святошинському райвідділку міліції Києва 13 червня, досі не завершене. За офіційною версією, Дмитро вчинив самогубство, повісився просто в камері. Проте його брат Юрій пояснює затримку слідства спробою правоохоронців приховати свою провину.

«Всі випадки у Святошинському райвідділку взаємопов’язані. Вже три місяці поспіль слідство за фактом загибелі мого брата не проводиться. Ми хочемо зробити незалежну судмедекспертизу, але до його тіла нас не підпускають», – говорить брат загиблого.

Дві жертви тортур: один загинув, інший взяв вину на себе?

Як вже повідомляло Радіо Свобода, Дмитра Ящука, колишнього наркозалежного, затримали за підозрою в тому, що він побив свого знайомого Антона Жигінаса і відбив йому селезінку. Однак мати Антона Марія Скуратовська заявила у вівторок, що сина побили в міліції.

«Його там настільки побили, що коли привезли до лікарні – було не обличчя, а місиво, все тіло боліло. Йому видалили селезінку, – каже його мати. – Сказали, що він має написати, ніби його побив Ящук. Хоча він мені говорив, і свідки підтвердять, що саме працівники відділу з незаконного обігу наркотиків Симоненко, Коба і Васильченко відбили йому селезінку».

Голова прес-служби київської міліції Володимир Поліщук визнає можливість катувань у міліції, проте провину правоохоронців у смерті Ящука відкидає, посилаючись на відеозапис із його камери. «Цей відеозапис одразу знімає всі ваші закиди про те, що нібито працівники міліції його вбили», – каже він.

Подібні катування та неправдиві звинувачення є типовими для української міліції, переконаний керівник проектів Харківської правозахисної групи Андрій Діденко. Подолати це явище, на його думку, може тільки громадський контроль.

Сьогодні ж стало відомо, що прокуратура Києва погодилася на пропозиції родичів Дмитра Ящука.

Повторна криміналістична експертиза таки відбудеться, повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода прес-секретар прокурора Києва Мирослава Мушка.

«За клопотанням брата, прокуратура залучить до судмедекспертизи саме того незалежного криміналіста, якого пропонує Юрій Ящук. Крім того, слідство врахувало всі пропозиції родичів (разом більше, ніж 30), на що саме звернути увагу під час експертизи. До того ж, близькі Дмитра зможуть взяти участь в експертизі», – підсумувала Мирослава Мушка.

Як повідомили Радіо Свобода у прокуратурі, Юрію Ящуку сьогодні направили листа з повідомленням про майбутню експертизу. Термін її проведення залежить від того, коли Ящук відповість на лист, кажуть у прокуратурі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG