Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» не використав усіх можливостей у суді з «РосУкрЕнерго» – експерт


Поразка «Нафтогазу України» у Стокгольмському арбітражі створить Україні проблеми з МВФ, - вважає експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут. За його словами, українська сторона мала шанси виграти суд із «РосУкрЕнерго», однак чомусь їх не використала. Напередодні Апеляційний суд Києва відхилив скаргу НАК «Нафтогаз України» на рішення Шевченківського райсуду столиці у справі «РосУкрЕнерго». Текст ухвали, датованої 17 вересням, оприлюднило видання «Дзеркало тижня». Суд постановив: відхилити апеляційну скаргу «Нафтогазу України» і залишити чинним рішення суду першої інстанції – Шевченківського районного суду Києва від 13 вересня 2010 року. Згідно з ухвалою Апеляційного суду, «рішення набуває чинності з моменту його оголошення, але може бути оскаржене у Верховному Суді України впродовж двадцяти днів від того дня, коли воно набрало чинності».

Олександр Нарбут
– Пане Нарбут, на сьогоднішній день уже дві українські судові інстанції підтвердили правомірність рішення Стокгольмського арбітражу від 8 червня 2010 року, відповідно до якого НАК «Нафтогаз України» зобов’язаний повернути компанії «РосУкрЕнерго» 12,1 мільярдів кубометрів природного газу. Наскільки реальними в української сторони є шанси виграти зараз цей судовий процес?


– Я вважаю, що з кожним кроком ці шанси слабшають. Якби «Нафтогаз» виробив позицію, яка могла б похитнути попереднє рішення, то цього б не сталося. Але, але, але… Тут є деякі можливості, про які ми могли б говорити.

«Нафтогаз України», з моєї точки зору, не використовує таку важливу можливість як застосування прав вимоги, які «Нафтогаз» отримав, коли укладав угоду з РАО «Газпром» у січні 2009 року. Ці можливості можна використати, і в суді доказати свої права на суму 1,7 мільярда доларів. Тому заявивши зустрічні вимоги, можна (як вважають деякі фахівці юриспруденції) заявити ці зустрічні вимоги як нові обставини, і перевести справу у новий цикл розгляду.

– То чому тоді «Нафтогаз» не використовує ці можливості?

– Це питання не до мене, а до фахівців «Нафтогазу», до міністра палива та енергетики. Я вважаю, що вони мають відповідати на це питання.

– Якщо все ж таки «Нафтогаз України» віддає ці понад 12 мільярдів кубометрів газу. Що це означатиме для українського газового сектору?

– Це буде великий поштовх до послаблення фінансового стану НАК «Нафтогазу України», який і так не дуже такий твердий, як ми знаємо. Я вважаю, що це може викликати певні питання з боку МВФ. Однією з умов кредитування України за програмою stand by є бездефіцитний бюджет «Нафтогазу» наступного року. Я вважаю, якщо таке рішення буде остаточно укладене, тоді бездефіцитний бюджет Нафтогазу» буде дуже важко складатись.

– Щоб наповнити цей бюджет, уряд може вдатися до такого кроку як підвищення тарифів на газ. Чи може таке статися?

– Уряд планує зробити такий крок. Але тільки у квітні. Якщо це рішення буде остаточним, і з балансу «Нафтогазу України» вийде більше, ніж 12 мільярдів кубометрів газу, я зараз не бачу такої можливості, щоб збалансувати фінансовий план «Нафтогазу». Я такої можливості навіть не бачу.

*******

Довідка:

8 червня 2010 року Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Нафтогаз України» повернути «РосУкрЕнерго» 11 мільярдів кубометрів газу й надати додатковий обсяг газу 1,1 мільярда кубів як компенсацію за порушення умов контракту. Після цього лідер БЮТ Юлія Тимошенко
звинуватила Президента Віктора Януковича в тому, що українська сторона свідомо підіграла на користь РУЕ.

1 липня Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду, розслідування фактів корупційної діяльності ЗАТ «РосУкрЕнерго» і причетності до цього посадових осіб органів державної влади. Голова цієї комісії
заявив, що «Нафтогаз України» за змовою з компанією «РосУкрЕнерго» доклав усіх зусиль, щоб РУЕ виграла спір у Стокгольмі.

РУЕ «РосУкрЕнерго» на 50% належить російському газовому монополісту «Газпром». Рештою акцій володіє компанія Centragas Holding AG, що належить українським підприємцям Дмитрові Фірташу (90%) та Іванові Фурсіну (10%).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG