Доступність посилання

ТОП новини

Відставка президента Косова не мала б відкласти переговори Белграда й Приштини


Прапор Республіки Косово
Прапор Республіки Косово

Белград – У жовтні мали б розпочатися переговори Белграда і Приштини, перші прямі переговори відтоді, як Косово у 2008 році проголосило незалежність від Сербії. Однак, ситуацію ускладнила несподівана відставка президента Косова Фатміра Сейдіу.

Сейдіу відступив з посади 27 вересня, відразу після того як Конституційний суд Косова оприлюднив свій висновок згідно з яким одна людина не може одночасно перебувати на посадах глави держави й лідера партії. Фатміра Сейдіу коротко сказав: «Глибоко вірю, що мій нинішній акт дуже корисний для інтересів наших громадян і нашої дорогої країни”.

Місцеві оглядачі пояснюють, що Сейдіу своїм вчинком прагнув показати, що всі громадяни повинні поважати конституцію. Оскільки був змушений вибирати, то він вибрав посаду керівника Демократичної спілки Косова. Виконуючем обов’язків президента, згідно з конституцією, став спікер парламенту Якуп Краснічі. На підставі угоди між партіями правлячої коаліції, кандидата на нового президента має запропонувати Демократична спілка, тобто партія яку очолює Сейдіу.

Представники трьох партій правлячої коаліції стверджують, що їхні відносини не змінюються, і що немає причин для хвилювання. Те саме заявив Пітер Фейт, керівник міжнародної адміністрації в Приштині. Однак, газета «Коха діторе» написала 30 вересня, що прем`єр-міністр Хашім Тачі через кілька днів також подасть у відставку.

Інтронізація патріарха Сербської православної церкви буде влаштована в Косові


Президента Косова обирає парламент, у котрому коаліція має необхідну кількість депутатів. А щодо переговорів із Белградом, то позиція косовської делегації не буде залежати від того, хто її очолює. Адже всі косовські албанці згідні в тому, що темою переговорів можуть бути лише технічні питання. Тоді як сербські урядовці запевняють, що Белград ніколи не визнає самопроголошену державу, і що переговори двох делегацій не будуть міждержавними.

До Белграда й Приштини через 10 днів прибуде держсекретар Сполучених Штатів Гілларі Клінтон. Засоби масової інформації повідомляють, що вона від двох сторін вимагатиме не зволікати з початком переговорів. Щодо тем, то на першому місці будуть ті, котрі стосуються транспорту, постачання електричного струму, взаємного визнання документів, освіти і так далі. А в разі розвалу правлячої коаліції в Косово переговори будуть відкладені на кілька місяців.

Неформальним вступом до переговорів стане подія, яка відбудеться в неділю, 3 жовтня, в містечку Печ, що на заході Косова. Там традиційно проходить обряд інтронізації сербських патріархів. Косовські урядовці та міжнародні представники в Косові запевняють, що докладуть усіх зусиль, щоб інтронізація Іринея, новообраного глави Сербської православної церкви, пройшла без інцидентів. Прибуття до Косова президента Сербії Бориса Тадича, усіх сербських владик та численних священиків і віруючих буде великим тестом і для Приштини, і для міжнародної місії, і для Белграда. Політичні зустрічі не заплановані. Але в регіоні й релігійні події часто стають політичними.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG