Доступність посилання

ТОП новини

Студентів б’ють у міліції за доброчинність?


Київ – Новий випадок свавілля у київській міліції викликав обурення громадськості. Днями правоохоронці затримали та побили учасника благодійної акції «Пробіг заради життя» Микиту Дяченка. Він вимагає надати йому матеріали справи й покарати винних. Представники міліції наголошують, що факт насильства не доведений, правники називають це явище системним.

Студента КПІ Микиту Дяченка затримали, коли він приймав благодійні внески від охочих узяти участь у акції «Пробіг заради життя». Він стояв біля одного з ресторанів у центрі Києва, маючи бейджик волонтера, документи для оформлення внесків та футболки із символікою акції. Ці футболки працівники Шевченківського райвідділку міліції вилучили в нього начебто як предмет незаконної торгівлі, а його затримали на чотири години і побили, розповів потерпілий.

«В черговій частині за дверима я присів. Була повна темрява. З ліхтариком зайшов міліціонер. Сказав, що вилучає в мене футболки на суму 1000 гривень і попросив підписати якісь документи. В темряві я їх не бачив. Коли я їх відсунув і сказав, що підписувати не буду – отримав ззаду оглушливий удар кулаком у вухо», – каже Микита Дяченко.

Заступник голови прес-служби київської міліції Володимир Дмитренко заявив, що в міліції були всі підстави затримати студента, оскільки він не мав усіх документів для збору благодійних внесків. Спочатку він відкидав той факт, що студента побили, пояснюючи, що мовляв, слідів побоїв немає. Але згодом «змінив» свою думку, і зауважив, що провину міліціонерів наразі встановлює службова перевірка.

«Ми не будемо когось вигороджувати. Проводиться перевірка. Якщо працівники міліції порушили закон, наносили тілесні ушкодження, вони будуть покарані. Але за тією інформацією, яку я маю, немає підстав вважати, що вони діяли незаконно», – зазначає представник МВС.

Могли не бити і навіть не затримувати – юрист

Юрист Сергій Кузан зробив незалежний аналіз інциденту, який відбувся зі студентом, учасником акції «Пробіг заради життя». Він переконаний, що правоохоронці мали не одну нагоду перевірити, чи законно діяв Микита Дяченко, і не затримувати його на чотири години.

«Як можна було сприйняти це як торгівлю? Микита Дяченко показав міліціонерам квитанції для доброчинних внесків, де є вся інформація про пробіг, – пояснює юрист. – Крім того, до райвідділку прийшов інший волонтер, приніс документи про те, що міська влада погодила благодійну акцію. Але його не захотіли слухати: «Все й так зрозуміло, все одно це незаконна торгівля!»

Чи продовжують виконувати свої обов’язки міліціонери, які затримали й побили Дяченка? У Київському міському управлінні МВС говорити про це відмовляються . Зі свого боку, потерпілий та громадські організації, які організовують «Марш заради життя», мають намір отримати всі документи щодо затримання й оскаржувати дії правоохоронців.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG