Доступність посилання

ТОП новини

Зайвим віце-прем’єрам Президент знайшов утішливі посади


Київ – Президент Віктор Янукович звільнив у середу віце-прем'єр-міністрів Володимира Сівковича та Віктора Слауту. Експерти називають відставку цих урядовців очікуваною і не виключають, що в уряді невдовзі знову відбудуться ротації. Офіційно, звільнення відбулося у зв’язку з необхідністю привести склад уряду відповідно до вимог чинної редакції Основного закону. За Конституцією 1996 року до уряду мають входити чотири віце-прем'єри, тоді як досі їх працювало шість.

Віктор Слаута
Володимир Сівкович
Анонсуючи оприлюднення президентських указів, глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін зазначив, що урядовцям, повноваження котрих будуть припинені, «Президент планує запропонувати роботу, яка дозволить їм реалізуватися в іншій ланці державного управління».

Іншими указами Президент призначив Володимира Сівковича заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони, а Віктора Слауту – своїм радником.

Янукович затіяв скорочення держапарату

Експерти зазначають, що Володимир Сівкович входив до групи впливу Андрія Клюєва, і був свого роду противагою голові СБУ Валерію Хорошковському. Утім, вважають вони, конфлікти в середовищі владної команди не стали головною причиною відставки віце-прем’єра, який курував діяльність силових відомств.

Володимир Фесенко
«Зараз, коли Президент напряму керує силовими структурами, посада Сівковича виглядала досить штучно», – зазначає політолог Володимир Фесенко.

Віктор Слаута, який відповідав за аграрну галузь, нещодавно очолив відроджену Аграрну партію. Утім, його вважають людиною цілком лояльною Президентові, а відставку пояснюють радше небажанням Віктора Януковича загострювати конфлікти в своєму оточенні. Бо інакше довелося б звільнити більш впливового віце-прем’єра, що зачепило б інтереси якоїсь із груп.

«Достатньо очевидним було дублювання функцій, – каже Володимир Фесенко. – Є міністр, який займається агропромисловим комплексом, а є ще й віце-прем’єр. Два керівники на одному секторі».

Серед політичних оглядачів поширеною є думка, що найближчим часом в уряді може відбутися заміна деяких міністрів, а також призначено міністра з надзвичайних ситуацій, посада якого з літа залишається вакантною. Якщо раніше міністрів затверджувала Верховна Рада, то тепер їх затверджуватиме глава держави.

Іншим указом Президент доручив Комітетові з економічних реформ надати в місячний термін план оптимізації системи центральних органів влади, скорочення чисельності управлінського апарату та витрат на його утримання.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG