Доступність посилання

ТОП новини

Як українському студенту отримати вищу освіту в Польщі?


Київ – Із кінця вересня розпочали своє навчання у Польщі перші 100 студентів, які стали учасниками програми, організованої Українсько-польським центром академічних обмінів та українським міністерством сім’ї, молоді та спорту. Програма отримала потужну підтримку держави у зв’язку з підготовкою до Євро-2012. Кожний учасник програми зможе також пройти школу волонтерства у Польщі і безпосередньо використати свої навички під час чемпіонату «Євро-2012». Країни партнери з проведення футбольного турніру тепер стають ближчими і в освітній галузі.

Студентка Ольга Зленко отримала диплом бакалавра в Славістичному університеті в Києві. Здобути ступінь магістра закордоном не могла і мріяти – занадто дорого. У своєму університеті дізналась про можливість доступного навчання в Польщі за програмою Українсько-польського центру академічних обмінів.

«Одразу ж зацікавилась цією програмою, ну і звичайно ж мене дуже привабила Польща, – розповідає студентка. – Я одразу ж записалась на курси польської мови. Це не зовсім обов’язково, за умовами конкурсу, відмінно знати польську мову. Але мені дуже захотілось спробувати, адже польська мова виявилась дуже гарною».

Студентка відправила свою заявку, склала іспити з польської мови та історії і зрештою пройшла суворий конкурсний відбір.

Навчання у Польщі українцям обійдеться дешевше, ніж полякам


Таких як Ольга відібрали 100 осіб із усієї України – це і студенти бакалаври, і магістри, як денної, так і заочної форми навчання, розповів Радіо Свобода Олексій Москаленко, голова корпорації «Українсько-польського центру академічних обмінів».

За його словами, основна проблема, яку треба було вирішити організаторам проекту – це зробити навчання можливим для українських студентів – із фінансової точки зору. Вартість навчання на рік обійдеться у 1200 євро, тоді як польські студенти платять за своє навчання від двох тисяч євро. Житлове питання теж вирішили, зазначає Москаленко. «Ми добились ціни на проживання три євро на добу», – каже він.

Також, організатори спростили процедуру нострифікації, тобто визнання польських дипломів в Україні, говорить Марія Астаф’єва, кандидат фізико-математичних наук, координатор академічних обмінів центру.

«Оскільки навчальні плани та дисципліни українських та польських університетів дуже різняться, ми пішли таким шляхом: із закінченням навчального закладу українському студенту університетом, в нашому випадку Опольским університетом, буде видано відповідний документ, що така-то дисципліна, яка вивчалася в Польщі цілком відповідає, такій-то дисципліні українського плану», – пояснює Марія Астаф’єва. То ж із поверненням додому в українських студентів не повинно виникнути ніяких проблем із процесом визнання польського диплому.

Студент + волонтер

Крім того студенти, які навчатимуться за проектом Центру, також зможуть пройти безкоштовні курси підготовки волонтерів до Євро-2012, зазначає Сергій Глущенко, заступник міністра у справах сім’ї молоді та спорту. «У рамках Євро-2012 Україна відповідає, в тому числі, і за підготовку волонтерів. Польща, на відміну від України, готує волонтерів давно і професійно, – зауважує заступник міністра. – Польща – член Євросоюзу, вона має більше підтримки в цьому. У нас такої можливості перед цим не було. Тому ми вирішили, чому б не повчитися у друзів-сусідів».

Підготовка волонтерів проходитиме за офіційними стандартами УЄФА. Заступник міністра впевнений, що такі навички знадобляться молоді і після чемпіонату. Студенти будуть абсолютно вільні – обирати безкоштовні курси волонтерів чи ні.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG