Доступність посилання

ТОП новини

Соратника Тимошенко затримали чеські «мисливці за черепами» (європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують про затримання в Празі чеською поліцією колишнього міністра уряду Юлії Тимошенко Богдана Данилишина, котрого нинішня влада у Києві раніше оголосила у міжнародний розшук, як звинуваченого, мовляв, у «порушенні обов’язків у користуванні чужим майном, унаслідок чого у 2007 році підозрюваний завдав збитків державі на 14 мільйонів гривень». У цей же час один із чільних лідерів української опозиції Юлія Тимошенко в інтерв’ю британській газеті закликала Захід не допустити поглинання України Росією. Брюссельські експерти прогнозують, що дорожня карта щодо надання Євросоюзом безвізового режиму українським громадянам буде затверджена на листопадовому саміті Україна – ЄС.

Чеська «Лідове новіни» інформує, що Богдан Данилишин, колишній міністр економіки в українському уряді Юлії Тимошенко, затриманий чеською спеціальною поліцією, котру називають тут «мисливцями за черепами». Затримання відбувалося о 10-й годині вечора в понеділок у престижному житловому масиві столиці Чехії – Прага-6. Речник поліції повідомив газеті, що проблем із затриманням Данилишина не виникало і він «нині перебуває під тимчасовим арештом – суд має вирішити питання про видачу колишнього українського урядовця владі у Києві». «Лідове новіни» також повідомляють, що українська прокуратура вже вислала до чеського уряду всі необхідні для видачі Данилишина документи, і речник української сторони заявив, що тепер усе залежить від Чехії. Видання також повідомляє, що соратники Богдана Данилишина по опозиційній нині партії «Батьківщина» (лідер Юлія Тимошенко) обвинувачують уряд Януковича у політичних переслідуваннях та незаконних арештах і засудили арешт колишнього міністра економіки в Чехії. Тут також зауважують, з посиланням на українські джерела, що «українська прокуратура намагалася увійти в контакт із Богданом Данилишиним і запропонувати йому «домовитися», але ця спроба ні до чого не призвела». «Лідове новіни» також наводить інформацію про те, що у випадку появи Данилишина перед українським судом «йому загрожує від трьох до шести років ув’язнення».

В інтерв’ю британській «Дейлі Телеґраф» український лідер опозиції Юлія Тимошенко закликала Захід «припинити ігнорувати поглинання України Росією». «Україна поглинається», – застерегла Тимошенко. «Нове керівництво країни вважає все активами, які можна буде продати. Природні ресурси, державні промислові монополії, потоки державних коштів, засоби інформації і заводи. Росія вже використовує ситуацію у своїх інтересах і я думаю, що у майбутньому вони ще підуть далі», – наголосила лідер БЮТ. В інтерв’ю вона також охарактеризувала вісім місяців правління влади Януковича в Україні як «похорони демократії». Тимошенко обурюється тим, що на Заході ведуть переважно мову «про стабільність» в Україні і наголосила : «якщо не називати речі своїми справжніми іменами і не казати ні слова про презирство до демократії, тоді краще вже взагалі промовчати». Українська опозиціонерка також назвала головною проблемою України захоплення її нині «п’ятою колоною» й попередила, що «позиція нової влади у Києві така: ми є власниками цієї держави і тому можемо продати все, що захочемо».

Брюссельський оглядач з EUObserver Ендрю Ретман вважає, що Україна може скоріше, аніж Росія, отримати дорожню карту ЄС щодо запровадження для українців правил безвізового пересування Європою. Європейський експерт інформує, що проект цієї дорожньої карти для України,очевидно, буде схвалений на саміті міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі в понеділок 25 жовтня. Однією з головних вимог цього документа є реформи з боку України, які стосуються насамперед надійності документації українців, її захищеності й здатності Києва вирішувати проблеми «репатріації нелегальних мігрантів». Ця дорожня карта не містить якихось конкретних дат, але в Києві, як зауважує Ендрю Ретман, «сподіваються, що безвізовий режим для України буде введений у дію вже у період проведення футбольного Євро-2012 в Україні і Польщі». Також сказано, що такий технічний документ ЄС є проявом «великого політичного прориву для України, яка безуспішно просила Брюссель упродовж останніх 5 років надати їй перспективу членства в ЄС».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG