Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Данилишин ще не вирішив, чи просити політичний притулок у Чехії


Богдан Данилишин
Богдан Данилишин

Прага – Екс-міністр економіки України Богдан Данилишин, якого затримали у Празі за запитом української влади, ще не вирішив, чи просити в Чехії політичний притулок. Про це повідомив Радіо Свобода адвокат затриманого Степан Українець. Він запевнив, що Данилишин, якого в Україні звинувачують у нанесенні збитків державі на суму майже 14 мільйонів гривень, не порушував закону. Адвокат екс-міністра повідомив, що Данилишин добровільно погодився на зустріч із представниками української прокуратури у приміщенні українського посольства в Чехії 18 жовтня і при цьому спростував заяву Юлії Тимошенко про те, що політична сила, яку представляє екс-прем’єр, «його ховала».

«Богдан Данилишин дуже любить Україну. Йому дуже важко, що його ставлять в такі умови, щоб він просив політичний притулок. У нього такого бажання поки що немає. Якщо він це буде робити, це буде виключно тому, що слідчі (української) прокуратури настільки грубо і незаконно вели себе на території посольства України в Чеській Республіці! Хочу, щоб Україна зрозуміла, настільки вони можуть себе незаконно вести на території України», – сказав Степан Українець у розмові з Радіо Свобода.

Адвокат екс-міністра повідомив, що Богдан Данилишин вперше отримав постанову про порушення кримінальної справи 18 жовтня на зустрічі з українським слідчими, куди приїхав добровільно.

Данилишин, за словами адвоката, має проблеми з печінкою й хребтом, серйозні болі, тому влітку через загострення хвороби виїхав на лікування до Німеччини і зробив це до порушення кримінальної справи в Україні.

Як каже Українець, Данилишин спілкувався з рідними та журналістами, тому при бажанні його можна було «легко знайти». Дізнавшись про порушення справи в Україні через інтернет, сам екс-міністр, як каже його адвокат, виявив бажання поспілкуватися з українськими слідчими.

Українські слідчі самі передали Данилишина чехам


Коли ж ця зустріч таки відбулася, слідчі затримали Данилишина прямо на території посольства України в Празі у понеділок, а потім передали його чеській стороні, говорить адвокат.

«Відповідно до чинного законодавства, кримінально-процесуального кодексу вони зобов’язані були скласти протокол затримання. Грубо ігноруючи вимогу цієї статті, вони його примусово вивели з посольства і як тільки вийшли за ворота, відразу передали представникам кримінальної поліції Чеської Республіки», – зазначив Степан Українець.

Потім адвокати супроводжували Данилишина до поліцейської дільниці, де як каже адвокат, вже склали протокол, а Данилишин дав пояснення, в яких зауважив, що «не розуміє, навіщо це все шоу і чому українська прокуратура руками чеської поліції хоче вирішувати ті чи інші питання».

Про висунуті проти екс-міністра звинувачення Українець сказав: «Йому не пред’явили жодного доказу, що є такі збитки. Йому не пред’явили приводи та підстави порушення кримінальної справи й документи, якими мотивується його затримання. Тобто, дії прокуратури були грубо незаконними. Ці дії порушували чинне законодавство України».

Данилишина привезли до Чехії з Німеччини

Степан Українець повідомив, що він разом зі ще одним адвокатом привіз Богдана Данилишина на зустріч до українського посольства у Празі на автомобілі з Німеччини, де екс-міністр лікувався. За свідченням Українця, джерела, через які захисники Данилишина спілкувалися з представниками української прокуратури, дали знати, що українські слідчі хочуть зустрітися з екс-міністром саме на території Чехії.

На запитання Радіо Свобода, хто оплачує послуги адвокатів Данилишина, Степан Українець сказав, що це адвокатська таємниця. Водночас він додав, що не представляє жодної політичної сили.

На початку вересня Юлія Тимошенко сказала, що її політична сила захистила свого колишнього колегу по уряду, сховала від «тих людей, які просто хочуть розправлятися з усіма». Але адвокат Данилишина наголошує, що його підзахисний не згоден з цієї тезою. «Йому не зрозуміло, чому Юлія Тимошенко це сказала», – додав Степан Українець.

********
Тим часом Посольство України в Чехії заперечує, що Богдан Данилишин відвідував цього тижня це відомство. Про це Радіо Свобода сказав речник посольства Андрій Моторний.

«Я не маю інформації про відвідини паном Данилишиним посольства. У робочому графіку зустрічей у посольстві чи консульському відділі Посольства ні його прізвища, ні прізвищ осіб, які б його офіційно представляли, немає», – зауважив він.

Також речник заявив, що йому нічого не відомо про факт затримання поліцією Чеської Республіки Богдана Данилишина поблизу Посольства цього тижня.

За інформацією міського суду Праги, колишній міністр економіки України Богдан Данилишин утримується в Празі в камері попереднього затримання. За Карним кодексом Чехії протягом 48 годин від затримання, тобто до ранку четверга 21 жовтня суд чеської столиці має відповісти українській стороні на заяву щодо екстрадиції до України.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG