Доступність посилання

ТОП новини

Українська альтернативна електроенергетика – під крилом Євробанку


Київ – Європейський банк реконструкції та розвитку має намір кредитувати альтернативну енергетику в Україні. За словами представників ЄБРР, на реалізацію проектів із використання відновлюваних джерел енергії виділено 50 мільйонів євро. Ще 20 мільйонів українським підприємцям надасть міжнародний донорський Фонд чистих технологій.

Українські підприємці відтепер можуть отримати позику на суму від 1 до 15 мільйонів євро під проект із використання альтернативних джерел енергії. За словами представників Європейського банку, ЄБРР спільно з Фондом чистих технологій зможуть покрити 70 відсотків усіх витрат, закладених у той чи інший проект.

Європейських кредиторів, насамперед, цікавлять розробки, націлені на використання біомаси, сонячної, вітрової та гідроелектроенергії, зазначає Петер Пінц, керівник групи, що займається впровадженням програми альтернативної енергетики в Україні (USELF).

«Йдеться не тільки про виділення коштів на проекти, а й про надання технічної підтримки, що фінансується за грантом Глобального екологічного фонду, – кажк він. – Підтримка полягає, насамперед, у тому, щоб допомогти оформити документи, необхідні для реалізації проекту».

Боротьбу із парниковим ефектом оплачуватимуть «за зеленим тарифом» – банкір

Розробка екологічно зорієнтованих проектів вигідна українському виробникові, вважає Пітер Гобсон, координатор проектів ЄБРР із відновлювальної енергетики, енергоефективності та кліматичних змін. За його словами, тоді починає діяти законодавчо визначений «зелений тариф», а отже, вся енергія, отримана із альтернативних джерел буде куплена у виробника за фіксованою ціною.

Крім того, Україна зацікавлена у розробці альтернативної енергетики, тому що це означає незалежність від імпорту енергоносіїв, додає Пітер Гобсон.

«Україна має фантастичний потенціал у галузі альтернативної електроенергетики, навички інженерії та здоровий енергетичний апетит, – зазначає банкір. – Проте обмежений досвід у реалізації конкретних проектів породжує побоювання українських інвесторів фінансувати такі проекти».

На сьогодні Євробанк інвестував понад 4 мільярди євро в рамках ініціативи з розвитку сталої енергетики у 27 країнах. За словами представників банку, загальний обсяг скорочення викидів вуглецю, як результат виконання цих проектів, досягає 27 мільйонів тонн на рік.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG