Доступність посилання

ТОП новини

Природу експлуатують швидше, ніж вона поновлюється


Київ – Землянам, щоб зберегти нинішній рівень споживання, потрібно півтори планети. Українцям – у півтора рази більше землі та ресурсів, ніж має Україна. Такими є підсумки щорічного звіту Фонду дикої природи про стан екосистеми Землі, який оприлюднили 13 жовтня в Києві. Утім, українці мають усі шанси годувати та забезпечувати ресурсами і себе й інші країни, якщо запровадять більш ощадливі технології.

Економити ресурси – або освоювати нові планети. Такі варіанти сталого розвитку має людство на найближчі кілька десятиліть, йдеться в останньому звіті Фонду дикої природи. Для прикладу, сьогодні пересічний українець для підтримки свого нинішнього добробуту потребує ресурсів, які містяться в середньому на трьох гектарах планети. А реально може скористатися менш ніж двома гектарами.

Такою ж є ситуація і в цілому на планеті. Відтак, останні 30 років людство споживає земні ресурси у півтора рази швидше, аніж вони відновлюються, відзначають експерти Фонду дикої природи.

Жити за можливостями планети – просто

Як у цих умовах уникнути екологічної катастрофи? З цього приводу координатор проектів Фонду дикої природи в Україні Андрій Білокінь зазначив: «За найоптимістичнішим сценарієм – ми маємо отримувати понад 95% енергії з відновлюваних джерел, а харчуватися, як мешканці Малайзії – переважно рослинною їжею. Рішенням є – зелені економіка та енергетика, стале сільське господарство з мінімальним використанням хімікатів. Крім того – зміна побутових звичок, домінування електричного та велосипедного транспорту».

За словами експертів, вже сьогодні різні країни експлуатують свою природу різними темпами. Для прикладу, якби всі земляни жили, як в Індії, їм вистачило б і половини ресурсів планети. І навпаки, якби за основу всі взяли спосіб життя Об’єднані Арабські Емірати – то не вистачило би води, енергії та біомаси чотирьох планет.

«Житниці Європи» достатньо навчитися економити ресурси

Україна ж має величезний потенціал споживати менше і водночас – збільшувати продуктивність екосистеми. Це демонструє, зокрема, стрімке відновлення природи в зоні Чорнобильської аварії, говорить менеджер зі зв’язків із громадськістю Фонду дикої природи в Україні Катерина Куракіна.

«Ми є експортерами продовольства. Проте українське виробництво є дуже енергонеефективним, – зазначає вона. – За рахунок цих втрат, а вони складають більше половини всіх ресурсів, ми здатні годувати та поїти усіх українців без проблем».

Української економіка та комунальне господарство входять до п’ятірки найменш енергоефективних у світі, зауважує президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Проте він робить оптимістичні прогнози.

«Україна самодостатня і у забезпеченні енергією та продовольством. Клімат та надра дають змогу жити тривалий період. Але на жаль, у
Олександр Тодійчук
цих гарних умовах Україна не набула культури енергоспоживання та споживання продовольства. Однак ще не пізно», – вважає експерт.

Олександр Тодійчук пропонує скористатися у цьому досвідом молодих членів Євросоюзу, які донедавна мали схожі обставини. І особливу увагу звертає на політичну стабілізацію. Оскільки сьогодні власники виробництв та нерухомості бояться втратити власність зі зміною влади, а відтак не вкладають коштів у енергозбереження, підсумовує експерт.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG