Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс знавців української мови імені Петра Яцика може не відбутися


Київ – Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика цього року може і не відбутися, адже міністр освіти й науки досі не підписав наказ про його проведення. Про це йдеться у відкритому листі до Президента України від організаторів конкурсу, Ліги українських меценатів. Натомість у Міністерстві освіти й науки запевняють, що не перешкоджають проведенню мовного конкурсу.

Конкурс знавців української мови імені Петра Яцика щороку об’єднував до 5 мільйонів школярів та студентів з 27 країн світу. Такі дані наводять організатори, Ліга українських меценатів. Цього року конкурсу забракло одного документа – наказу міністра освіти й науки про його проведення.

«Схоже на те, що цей конкурс вперше не відбудеться. Щорічно вже у вересні був наказ. Без нього нас не пустять у школи», – розповідає в коментарі Радіо Свобода співголова координаційної ради конкурсу Михайло Слабошпицький.

Окрім цього, за його словами, цього року Міносвіти одноосібно вийшло з числа організаторів конкурсу знавців української мови.

Водночас, на його думку, конкурс залишається особливо важливим для іміджу України. «Тут ідеться не лише про те, що ми закликаємо дітей вчити українську мову. Завдяки успішності конкурсу ми демонструємо, що в молоді є запит на українську мову», – наголошує Слабошпицький.

Для проведення конкурсу імені Яцика наказ не потрібен – МОН


Натомість у Міністерстві освіти й науки України запевняють, що відомство сприяло і сприятиме проведенню конкурсу імені Петра Яцика. Керівник Інституту інноваційних технологій та змісту освіти міністерства Олександр Удод у коментарі Радіо Свобода заявив, що наказ Міносвіти не обов’язковий для проведення конкурсу, для цього вистачає інших документів.

«У них є указ Президента про конкурс імені Петра Яцика і є положення про цей конкурс. Все. Ці документи найголовніші, інших не треба», – каже він.

Олександр Удод припускає, що тривога організаторів конкурсу має інші причини: «Вони чудово знають, що 30 вересня цього року вийшов указ Президента про започаткування нового мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка».

Конкурс Януковича охопить і російську

Але він додав, що новий конкурс цілком інакший, це вже не конкурс української мови: «Він масштабніший, охоплює і мову, і літературу, причому не лише українську, але й мови національних меншин».

Старт Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка заплановано вже на 3 листопада.

Перші етапи Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика розпочнуться 9 листопада – у День української писемності та мови.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG