Доступність посилання

ТОП новини

В Україну прибув президент Азербайджану


Ільгам Алієв
Ільгам Алієв

Прага – Україна та Азербайджан збираються домовитися про нові енергетичні проекти, а також про співпрацю у військово-технічній сфері. Про це буде йти мова під час візиту Президента Азербайджану Ільгама Алієва в Україну, який розпочався сьогодні. Це вже четверта зустріч лідерів обох держав відтоді, як на Банкову прийшов Віктор Янукович.

Ільгам Алієв заявив в інтерв’ю українським медіа напередодні візиту в Україну про те, що Баку «серйозно розглядає можливість інвестицій в українську економіку», зокрема, участь в інфраструктурних проектах.

Із осені минулого року Азербайджан вже здійснює комерційні поставки нафти в Україну, тепер сторони вирішують, як саме розширити співпрацю.

Президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук сподівається, що під час візиту Алієва сторони домовляться про завантаження нафтогону Одеса-Броди каспійською нафтою в прямому напрямку, а не в зворотному, як він працює зараз, транспортуючи російську нафту.

«Нафтотранспортна система у нас сьогодні критична недовантажена – десь близько 20–25 відсотків від потужності. Росія зараз будує Балтійську трубопровідну систему, яка забере ще декілька десятків мільйонів тонн із української і білоруської ділянки нафтопроводу «Дружба». Отже, крім аверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди, ми якихось інших перспектив поки що не бачимо», – каже Тодійчук Радіо Свобода.

Але керівник азербайджанського Центру нафтових досліджень Ільгам Шабан сумнівається, що для Азербайджану це комерційно перспективний проект у найближчий час. На його думку, навіть якщо Азербайджан збільшить поставки нафти в Україну з двох до чотирьох мільйонів тонн, цього буде недостатньо, щоб замістити російську нафту каспійською.

В Україні буде більше азербайджанських автозаправок


Водночас Азербайджан хоче розширити присутність на українському ринку нафтопродуктів.

«Наскільки я поінформований, у рамках візиту Ільгама Алієва в Україну відбудеться офіційне відкриття автозаправних комплексів державної нафтової компанії Азербайджану в Одеській області. Таким чином, під брендом SOCAR Азербайджан вступає в роздрібну торгівлю нафтопродуктів на внутрішньому українському ринку», – каже Радіо Свобода Ільгам Шабан.

Разом із тим Азербайджан стає дедалі серйознішим гравцем на ринку газу. І українські, і азербайджанські експерти називають перспективним проект будівництва терміналу для прийому зрідженого газу в Одеській області.

Азербайджан уже має подібний проект із Румунією, а якщо їх поєднати, то вкладені гроші швидко повернуться, очікують оглядачі. Це також можливість для України диверсифікувати поставки.

Продавати військову техніку Баку ще й технологічно вигідно

Крім цього, у Києві звертають увагу на те, що Баку нарощує закупки озброєння. Наступного року азербайджанці збираються придбати військову техніку на понад 3 мільярди доларів, повідомив президент Ільгам Алієв.

Керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак припускає, що Азербайджан могли б зацікавити українські радари і системи пасивної розвідки, такі, як «Кольчуга». Раніше військова співпраця з Баку була для українців вигідна не тільки фінансово, але технологічно, зокрема, коли Азербайджан закупив українські літаки МіГ-29, вважає український військовий експерт.

«Протягом виконання контракту українська сторона суттєво модернізувала літак і використала це також для власних Збройних Сил», – зазначив Валентин Бадрак у розмові з Радіо Свобода.

На ниві демократії позитиву менше


Крім співпраці у військовій та енергетичній сфері, Україну та Азербайджан поєднують і критика, яка лунає на адресу керівників обох держав із-за кордону за утиски свободи преси. Щоправда, критика на адресу Баку наразі сильніша.

Правозахисники з Human Rights Watch цього тижня оприлюднили звіт, у якому б’ють на сполох, що в Азербайджані журналісти сидять за ґратами за сфабрикованими справами.

Україна і Азербайджан також опинилися по сусідству у рейтингу сприйняття корупції, який оприлюднила напередодні міжнародна неурядова організація Transparency International. Обидві держави посіли однакове 134-е місце, що свідчить про високий рівень сприйняття корумпованості.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG