Доступність посилання

ТОП новини

Інтеграція з Росією: Луганська та Ростовська області об’єднуються у єврорегіон


Луганськ – Сьогодні народиться нове економічне об’єднання – єврорегіон «Донбас». Угоду про економічну співпрацю в рамках цього об’єднання підпишуть очільники прикордонних регіонів України та Росії: Луганської та Ростовської областей. Наскільки нове утворення відповідатиме європейському курсові України?

Василь Голубєв – там, позаду, за Володимиром Путіним
Сьогодні буде створено Єврорегіон «Донбас». Угоду про це мають підписати губернатор Ростовської області Росії Василь Голубєв та голова Луганської облдержадміністрації Валерій Голенко.

Валерій Голенко
Останній – палкий прибічник тісних стосунків України із Росією і, власне, є натхнеником створення єврорегіону «Донбас». В обласній адміністрації вважають, що таке утворення дасть можливість двом прикордонним областям налагодити промислову кооперацію, розвивати гуманітарні та культурні зв’язки.

Заступник Валерія Голенка з економічних питань Анатолій Репицький заявив, що вже розробляються проекти співпраці між конкретними промисловими підприємствами двох сусідніх регіонів. На його думку, ростовський ринок перспективний для луганських підприємств АПК, металургії, хімії та машинобудування.

«Небажання дружити з російською стороною призвело до того, що були порушені всі зв’язки: торговельні, і промислові, і зовнішньоекономічні, – які ми повині відновлювати, власне, що ми зараз і робимо», – заявив Анатолій Репицьий.

Єврорегіон «Донбас» міг з’явитися раніше

Єврорегіон «Донбас» планували створити ще два роки тому, однак тоді сторони не знайшли спільної мови в цьому питані. Колишній керівник МЗС Володимир Огризко згадує, що тоді дуже гостро стояло питання про демаркацію українського кордону.

Володимир Огризко
«Нам же ж говорили про те, що от спочатку давайте зробимо отакі от речі – підемо на єврорегіони, а потім подивимося. У такій ситуації потрібно чітко і ясно заявляти про свої пріоритети», – пригадує він.

Екс-міністр не бачить користі від створення єврорегіону «Донбас». Володимир Огризко – прихильник інтеграції з Європою.

«Якщо завдяки цьому єврорегіонові якість української продукції зросте до рівня європейської, я перший, хто буде аплодувати цьому процесові, – каже Огризко. – А якщо ми будемо брати технології, які відстають від європейських, а кажуть, що це великий здобуток, то це буде рух в інший бік».

Сьогодні угоду підпишуть Луганська і з боку Росії – Ростовська область. За словами політиків, найближчим часом до новоутвореного єврорегіону може приєднатися ще й Донецька область.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG