Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російська зустріч: не бажали говорити про політику, а вийшло як завжди


Тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій (зліва) і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час переговорів у Харкові, 7 жовтня 2009 р.
Тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій (зліва) і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час переговорів у Харкові, 7 жовтня 2009 р.

Харків – Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запевняє: серпневе скандальне листування між Дмитром Медведєвим та Віктором Ющенком не може вплинути на економічні відносини Росії з Україною. Про це він заявив у Харкові під час зустрічі з керівниками облдержадміністрацій та губернаторами прикордонних областей двох держав. Коли ж налагодяться стосунки перших політиків, не знає навіть головний російський дипломат, адже журналісти так і не змогли почути відповіді від Сергія Лаврова, чому Медведєв відмовляється зустрічатися з Ющенком.

Але сказане Сергієм Лавровим, у відповідь на згадане запитання журналістів, яскраво демонструє справжній рівень стосунків керівництва двох держав. «Це можна розглядати як відсутність відповіді», – сказав повільно, через багатозначні паузи Сергій Лавров. А тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій дипломатично додав: «Відсутність відповіді – це теж відповідь».

Хоча, днем раніше, у вівторок, обидва керівники зовнішньополітичних відомств із посмішками на обличчях заявляли журналістам, що відносини України з Росією перебувають на найвищому рівні.

Тим часом економічні експерти наголошують: міжрегіональна співпраця може стати поштовхом у політичному налагодженні стосунків між керівниками Росії та України. За словами економічного оглядача Олександра Кірша, якщо буде розвиватися економіка на рівні, хоча б прикордонних областей, то, можливо, й політика стане «м’якшою» і протистояння не буде таким жорстким.

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій каже, що треба шукати нові формати міжрегіональної взаємодії. І як приклад він навів єврорегіон «Слобожанщина». Серед галузей, котрі варто розвивати, Хандогій назвав область високих технологій: енергозбереження, IT-технології, нанотехнології, біотехнології. Керівник МЗС України пропонує подумати над створенням спільного інноваційного центру. Двосторонні програми схвалює і його російський колега.

Сергій Лавров зазначив, що треба активізувати створення спільних підприємств. Він підтримує ідею керівників прикордонних областей щодо створення асоціації торгово-промислових палат прикордонних областей України та Росії. За словами Сергія Лаврова, економіка має бути провідним фактором у стосунках між двома державами. Як приклад міністр МЗС Росії навів домовленості в авіабудівній галузі, зокрема, у виробництві літаків Ан-70.

Директор державного підприємства «Машинобудівний завод», що входить в корпорацію ФЕД, Олександр Жданов, зауважив: бізнес швидко реагує на загострення відносин між президентами України й Росії. А «федівці» єдині на пострадянському просторі, хто виготовляє агрегати для літаків.

«Через те, що у нас, м’яко кажучи, нестабільні відносини з Росією, влада наших сусідів віддає команду опановувати виробництво такої продукції, – говорить Олександр Жданов. – Завдяки особистим зв’язкам і щоденній роботі з російськими партнерами, нам вдається зберегти ринки збуту. А ми ж на російський ринок та на ринки далекого зарубіжжя пропонуємо 50 відсотків унікальної, розробленої нашим КБ, продукції».

Пропонували спростити процедуру перетину українсько-російського кордону

Під час наради керівників прикордонних областей з головами зовнішньополітичних відомств України і Росії було порушене питання щодо спрощення процедури перетину українсько-російського кордону мешканцями прикордонних областей. Насамперед треба максимально спростити митне оформлення та перевезення сільгосптоварів, а також продукції, котру підприємці презентують на міжнародних виставках і ярмарках. А це сприятиме збільшенню товарообігу між двома країнами.

Керівник Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков наголосив, що на фоні таких відносин між Росією та Україною спостерігається зростання товарообігу. Наприклад, між Харківською та Курською областями він зріс на 80 відсотків. А курський губернатор Олександр Михайлов наполягає на регулярному проведенні таких міжрегіональних зустрічей.

«Зустрічі міністрів закордонних справ із губернаторами прикордонних областей мають проходити хоча б раз на рік, – зауважив Михайлов. – Вони принесуть користь, і ми зможемо визначати низку проблем, які стоять на перешкоді розвитку міжрегіональної співпраці.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG