Доступність посилання

ТОП новини

Одеські вибори: остаточна перемога регіоналів?


Анастасія Здорікова

Одеса – Одесити досі не знають імені свого майбутнього мера – кардинально різняться дані екзит-полів, проведених на виборчих дільницях. А на виборах до міськради Партія регіонів отримує найбільше мандатів, відірвавшись від «Фронту змін» Яценюка та «Сильної України» Тігіпка.

Одеський філіал Інституту Горшеніна оприлюднив дані про безперечну перемогу Олексія Костусєва, кандидата на посаду мера Одеси від Партії регіонів. Ці дані підтверджує й компанія Research&Branding Group. За їхньою інформацією, Костусєва підтримали 47,24% одеситів, а за Едуарда Гурвіца, поки що діючого мера Одеси та кандидата від «Фронту змін», проголосували лише 35% виборців.

У той же час кардинально відмінні дані оприлюднив Російський центр політичних технологій: за результатами їхнього опитування, зі значною перевагою Едуард Гурвіц (47,4%) випередив Олексія Костусєва (36,3% респондентів).

Проти всіх проголосували 10 відсотків одеситів.

Одеські вибори – «брудні» чи «прозорі»?

Офіційні результати виборів одесити зможуть почути не раніше 4 листопада, заявив керівник Одеського виборчого штабу Партії регіонів Віктор Волков.

Партія регіонів «офіційно» вважає місцеві вибори на Одещині виключно чесними, наголосив заступник голови Приморської організації Партії регіонів Володимир Бондаренко.

«Жодних суттєвих порушень не було допущено, – каже він. – Міжнародні спостерігачі з Америки та Європи нічого не виявили. Якщо щось і було – то тільки як провокація. Наші прагнення – тільки достовірність, тільки правда. Як скажуть одесити – так і буде».

Із висновком Партії регіонів категорично не погоджується заступник голови Одеської обласної організації Комітету виборців України (КВУ) Надія Бондаренко.

«Навіть у день виборів зафіксовані факти прихованої агітації, – зазначає вона. – У суботу була порушена агітаційна тиша. Коли була прибрана з вулиць міста вся агітація, з’явилися білборди, що містили чіткі гасла одного з кандидатів, не називаючи при цьому кандидата. У Приморському районі Одеси та в низці районів області реальна кількість бюлетенів до облради відрізнялася від зафіксованого в документах».

Представники одеського обласної організації КВУ зауважують, що ніколи ще не спостерігалася така некомпетентність з боку членів виборчих комісій, як це було тепер.

Надія Бондаренко не виключає й перспективи перевиборів на декількох дільницях Одеського регіону. За її словами, із 9:30 до 13:40 у селищі міського типу Ліманське Роздільнянського району Одеської області виборцям надавали бюлетені для голосування за кандидатів-мажоритарників іншого округу. За словами пані Бондаренко, «це привід для того, щоб не довіряти результатам голосування на даних ділянках».

Обранці до міськрад

За партійними списками до Одеської міської ради потрапляють представники чотирьох партій: «Партія регіонів» (33,3%), «Фронт Змін» (15,1%), «Родина» (11,9%) та «Сильна Україна» (9,2%), стверджує Інститут Горшеніна на основі екзит-полів. Таким чином сильне місце в опозиції посіла партія Арсенія Яценюка. А от представники Сергія Тігіпка святкують перемогу в місті Ізмаїл. Там мером обрали кандидата від партії «Сильна Україна»Андрія Абрамченка.

Ці вибори для пересічних одеситів видалися вкрай непростими. Комісії фіксували надзвичайно довгі черги до виборчих дільниць. Міська станція швидкої допомоги зафіксувала два виклики – двоє молодих спостерігачів за виборами (22 та 27 років) – знепритомніли.

Підрахунки результатів голосування Одещині триває.
XS
SM
MD
LG