Доступність посилання

ТОП новини

Перемога на проміжних виборах у США республіканців може змінити зовнішню політику країни


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Демократична партія та її лідер, президент Барак Обама зазнали фактичної поразки на проміжних виборах. Відтак учорашня опозиція – Республіканська партія – становитиме більшість і перебере керівну роль у Палаті представників Конгресу, хоча в Сенаті вона ще не матиме більшості. Відповідно, значних змін може зазнати й зовнішня політика країни.

Конгресмен Джон Бейнер, який у січні 2011 року стане новим спікером Палати представників, заявив, святкуючи перемогу, що мета республіканських законодавців – «обстоювати свої принципи, обмежувати владу Вашингтона, очолювати похід за зменшений, менш коштовний і більш відповідальний уряд у Вашингтоні».

Конгресмен Джон Бейнер
За Конституцією США, провідну роль у визначенні зовнішньої політики відіграє президент, але перемога республіканців, критиків нинішнього курсу Білого дому, надає їм можливість змінювати політику. Зокрема, як вважають експерти, можуть ускладнитися взаємини з Росією, жорсткішим буде ставлення до Ірану з його ядерною програмою, буде відкладено термін виведення військ з Афганістану.

Очікують також інших поворотів у зовнішній політиці під впливом консервативно налаштованої «Чайної партії». Успіх її кандидатів допоміг республіканцям осягти контролю у Палаті представників.

Взаємини з Росією можуть ускладнитися, оскільки республіканці критикують умови Договору про скорочення стратегічних озброєнь. Цей документ, підписаний президентами Обамою та Медведєвим навесні цього року, передбачає скорочення кількості ядерних боєголовок до 1550 із кожного боку. Договір підлягає ратифікації Сенатом.

«Виглядає так, що адміністрація (президента Обами) дійсно прагне (угоди СТАРТ), але республіканці не хочуть дозволити успіху (Білого дому) в будь-якому питанні... Вони ладні відмовитись від державного підходу навіть у питаннях, які відповідають інтересам Сполучених Штатів», – зауважує Фіона Хілл, аналітик із Брукінгського інституту.

Афганістан на порядку денному

Впливові республіканці у Сенаті, такі як Джон МакКейн, виступають проти терміну виведення військ з Афганістану, але новообраний сенатор Ренд Пол, висунутий «Чайною партією», взагалі скептично ставиться до підтримки Обамою уряду президента Гаміда Карзая.

«Консерватори, такі як я – є людьми резонними, – каже Пол. – Вони вважають, що оборона є чільною роллю федерального уряду, але ми не віримо, що ви можете зробити Афганістан країною. Він ніколи нею не був».

Одначе, головний висновок, що його роблять оглядачі з результатів проміжних виборів – ослаблення Обами як президента. «Це означає, що назагал всі ті, хто намагається протистояти йому, напевно відчує, що опиратися трохи легше... Наприклад ізраїльтяни та палестинці, котрі, як виглядає, значно менше бажають (мирних) переговорів, ніж ми тут у Сполучених Штатах», – зауважує Еліот Ейбрамс, колишній дипломат і заступник державного секретаря.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG