Доступність посилання

ТОП новини

У США Демократична партія Обами може програти проміжні вибори


Барак Обама
Барак Обама

Прага – Наступного вівторка, 2 листопада, американські виборці прийдуть до виборчих дільниць на вибори, котрі, на думку багатьох оглядачів, значно змінять розстановку сил у Конгресі США. Ці вибори розглядають як оцінку, котру американські виборці дали першим двом рокам президентства Барака Обами.

Вівторок буде, на думку багатьох, вирішальним днем в американській політиці. На кону вівторкових виборів стоять усі 435 місць Палати представників та 37 зі 100 місць у Сенаті. Також у багатьох штатах обиратимуть губернаторів.

Після виборів 2008 року Демократична партія Барака Обами мала головні важелі влади – її представник обіймав посаду президента. Тоді гасла про «надію і зміну» привели демократів до влади. Вони контролювали обидві палати американського Конгресу. В Сенаті демократам належало 57 місць, проти 41 республіканця, плюс ще голоси незалежних законодавців, які голосували разом із демократами. У Палаті представників демократам належало 257 місць проти 178 місць республіканців.

За опитуваннями, республіканці мають повернути собі більшість у Палаті представників. І таким чином вони контролюватимуть, які закони потраплять на затвердження Сенату, який, як очікується, залишиться в руках демократів.

Розчаровані економікою


Минуло лише менше двох років, а демократи вже встигли розчарувати багатьох американських виборців, які не бачать кінця економічному спаду, і не розуміють, в який бік просувається країна.

На думку експерта з виборчих питань, професора Каліфорнійського університету Брюса Кейна, від демократів надто багато очікували. Й тому нині вони потерпають від розчарувань виборців.

«Економіка виявилася набагато більшою проблемою, ніж думали люди з команди Обами, – зазначає професор. – Вони сподівались, що різними стимулами їм вдасться зменшити безробіття, але потім з’ясувалося, що так само, як і в інших країнах, є дуже серйозні економічні проблеми. Тож безробіття залишається високим. Ліве політичне крило вважає, що стимул був надто малий, праві і центристи вважають, що пакет стимулів було неправильно розподілено».

Для багатьох американців безробіття на рівні 10 відсотків є головним чинником невдоволення. Деякі сектори економіки почали виходити з кризи, але компанії так і не почали набирати нові штати, бо навчилися працювати ефективніше з меншою кількістю людей.

Опитування, які провели на замовлення провідних медіа-компаній, свідчать, що багато американців, які раніше голосували за партію Обами, нині почуваються «збентеженими і розчарованими».

Тим не менше, експерти говорять, що ще занадто рано списувати з рахунку президента Обаму. Адже й інші президенти, такі як Рональд Рейган, чи Білл Клинтон, які виграли потім повторні вибори, програли вибори в середині свого першого терміну.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG