Доступність посилання

ТОП новини

Обама: США і мусульманський світ мають разом протидіяти екстремізму


Барак Обама
Барак Обама

Прага – До подальшого поліпшення відносин між Сполученими Штатами та мусульманським світом і до спільної боротьби з терором закликав сьогодні президент Барак Обама під час візиту до Індонезії. При цьому американський лідер вважає, що мусульманські держави самі мають робити більше для захисту від екстремістів.

Індонезія – найбільша за кількістю населення мусульманська держава. Тому Барак Обама використав свій візит, щоб обговорити відносини Сполучених Штатів із мусульманським світом.

Відзначивши певний поступ відтоді, як він прийшов до Білого Дому, американський лідер визнав, що ці відносини досі непрості. Але обидві сторони мають спільно протидіяти загрозі тероризму. Про це Обама говорив у промові до аудиторії, в якій зібралися переважно студенти у Джакарті.

«Невинне цивільне населення в Америці, Індонезії, по всьому світу далі є мішенню насильницького екстремізму. Я чітко дав зрозуміти, що Америка не воює і ніколи не буде воювати з ісламом. Навпаки, ми маємо працювати разом, щоб побороти «Аль-Каїду» та її філії, які не мають права оголошувати себе лідерами будь-якої релігії, безперечно, не такої великої світової релігії, як іслам», – заявив Обама.

Президент Сполучених Штатів виступав у Джакарті через півтора року після програмної промови у Каїрі, в якій передбачав «новий початок» американсько-мусульманських відносин. Визнаючи, що не всі надії справдилися, Обама зауважив, що одна промова не може подолати роки протистояння та взаємної недовіри.

Цього разу американський президент закликав мусульманський світ не розраховувати лише на підтримку з-за океану, а самому протистояти бойовикам.

Мусульмани скептично ставляться до Обами

При цьому Обама вважає, що Індонезія може бути прикладом для решти мусульманського світу у своєму толерантному ставленні до різних релігій. І тут він провів паралелі зі Сполученими Штатами.

«Ми дві держави, які йшли різними шляхами. Але наші держави показали, що сотні мільйонів, які дотримуються різного віросповідання, можуть об’єднатися у свободі під одним прапором», – зазначив американський лідер.

За півтора року після виступу в Каїрі Барак Обама розгубив багатьох прихильників серед мусульман, які покладали великі сподівання на новий курс Білого Дому. За даними вашингтонського часопису Foreign Policy, найбільше араби розчаровані неспроможністю Барака Обами помирити ізраїльтян та палестинців, а також тим, що нова адміністрація, як вони вважають, продовжила політику колишнього президента Джорджа Буша в Іраку й Афганістані.

Промовляючи сьогодні в Джакарті, Обама визнав, що близькосхідний процес наражається на великі перешкоди і відразу ж пообіцяв, що Сполучені Штати і далі будуть активно працювати заради миру і безпеки в цьому регіоні.

Коментуючи виступ Обами, індонезійські оглядачі кажуть, що почули добрі речі, але додають, що проблема полягає в тому, що дотепер хороші слова не завжди підкріплювалися на практиці в питаннях, які турбують мусульман.

З Індонезії президент Сполучених Штатів сьогодні вже переїхав до Південної Кореї, де візьме участь у саміті Групи-20.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG