Доступність посилання

ТОП новини

Експерти радять Києву не сподіватися прориву на брюссельському саміті


Київ – Переговори України щодо Угоди про асоціацію з Євросоюзом завершаться не раніше, ніж через півроку, вважають деякі українські політологи. Експерти радять не сподіватися прориву від саміту Україна – ЄС, запланованого на 22 листопада. Зокрема, за їхніми словами, під загрозою може опинитися підписання Плану дій із впровадження безвізового режиму.

За словами посла України при Євросоюзі Костянтина Єлисєєва, до чергового саміту Україна – ЄС українська сторона вирішила відмовитися від гучних заяв і сконцентруватися на прагматиці. Одне з головних питань на саміті 22 листопада – узгодження Плану дій із впровадження безвізового режиму. «Ми дуже сподіваємося, що цьогорічний брюссельський саміт запам’ятається тим, що зрештою розпочнеться процес лібералізації візового режиму», – зазначає Костянтин Єлисєєв.

Напередодні у Києві міністри закордонних справ Польщі та Швеції Радослав Сікорський та Карл Більдт закликали Україну до проведення реформ – не лише на словах. Але водночас запевнили, що Україну очікують у найближчі дні «добрі новини». Зокрема, як пообіцяв польський дипломат, у справі лібералізації візового режиму.

Україна надалі не зможе «імітувати» виконання зобов’язань перед ЄС – експерт


Натомість заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що прориву в цьому питанні може і не бути – через стурбованість європейців згортанням демократії в Україні. «Ще кілька місяців тому питання було вирішене, і ні в кого не виникало сумнівів, що його розглядатимуть на саміті. Зараз і це питання під загрозою. Я вважаю, що якщо такий документ не підпишуть, це буде провальний саміт», – наголошує він.

Очікується, що одним із питань саміту буде також погодження тексту Угоди про асоційоване членство з Євросоюзом. Однак науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко переконаний, що переговори щодо цієї угоди вдасться завершити не раніше, ніж за півроку – та й то за умови, що обидві сторони демонструватимуть готовність іти на компроміси.

Щодо плану дій із запровадження безвізового режиму, тут Олександр Сушко радить українській стороні поставитися до цього питання дуже серйозно. «Чим цей документ буде особливий? Тим, що дуже важко буде імітувати виконання закладених туди зобов’язань. Раніше обидві сторони були зацікавлені в тому, щоб прозвітувати про успіх. Тут такого не буде, тому що Євросоюз, який у підсумку виконання домовленостей дасть Україні такий серйозний приз, як скасування віз, буде дуже прискіпливо ставитися до виконання пунктів плану», – додає експерт.

На думку експертів, проблемними питаннями у відносинах між Україною та ЄС залишається захист прав людини в Україні, а також вдосконалення міграційної політики, сфер правопорядку та юстиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG