Доступність посилання

ТОП новини

Україні обіцяють добрі новини на саміті у Брюсселі


Київ – Польща і Швеція обіцяють офіційному Києву добрі новини під час саміту Україна – ЄС, запланованого на 22 листопада. Із Президентом України зустрілися міністри закордонних справ: Польщі - Радослав Сікорський та Швеції - Карл Більдт. Шведський міністр наголосив, що мета візиту до Києва полягала в тому, щоб за кілька днів до саміту перевірити готовність сторін до діалогу. В МЗС України сподіваються, що під час саміту сторонам вдасться домовитися про безвізовий режим.

У Міністерстві закордонних справ України очікують, що під час брюссельського саміту Євросоюз – Україна узгодять план дій із запровадження безвізового режиму, а також текст Угоди про асоційоване членство. У коментарі Радіо Свобода директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин зазначив: «Ми розглядаємо цей саміт як можливість зробити прорив у відносинах із Євросоюзом».

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запевняє, що його візит та візит його шведського колеги – спроба засвідчити, що обидві країни переймаються долею України в Євросоюзі. Україна, за його словами, – ключова країна у програмі «Східного партнерства», а отже, має всі шанси вступити до ЄС після виконання взятих на себе зобов’язань, зокрема щодо проведення реформ в економічній сфері.

Радослав Сікорський натякає, що після саміту Україна, ймовірно, буде задоволена результатами переговорів щодо лібералізації візового режиму.

«Думаю, ви почуєте добрі новини у найближчі кілька днів. Польща завжди за Україну, коли порушується питання про запровадження безвізового режиму. Ми ніколи не спостерігали особливих проблем із візитами українців до Польщі. Тепер ми намагаємося переконати інші країни Європи у цьому ж», – каже він.

Європа готова йти назустріч

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт
Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт розповів, що цього разу зустріч із українським главою держави була дуже коротка: для Польщі та Швеції, перш за все, важливо було за кілька днів до саміту оцінити готовність української сторони до діалогу. За словами Карла Більдта, ключовим питанням під час саміту буде погодження Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

«Ми живемо у непрості економічні часи. Тож не дивно, що переговори щодо Угоди про асоціацію теж складні. Вони вимагають неабиякої політичної волі з обох сторін. Нині наша мета полягала в тому, щоб донести до українського Президента позицію Євросоюзу: вже чимало було зроблено, підписані деякі попередні домовленості, і коли Україна почне їх виконувати, тоді і Європа готова буде рухатися їй назустріч», – додає він.

Від думок Сікорського та Більдта багато залежить – Тарасюк

Борис Тарасюк
У коментарі Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк наголосив, що і Радослав Сікорський, і Карл Більдт – це ті політики, від чиїх оцінок багато в чому залежатиме позиція керівництва Євросоюзу під час саміту 22 листопада.

«Цей візит має дві цілі. Перша – це спробувати послати негативні сигнали керівництву української держави, звернути увагу на згортання демократичних свобод в Україні. Інша їхня мета полягає в тому, щоб виміряти температуру, визначити ставлення українського керівництва до цих питань», – вважає Борис Тарасюк.

На початку жовтня Президент Віктор Янукович висловив сподівання, що під час саміту Україна – ЄС сторони відзначать поступ із таких питань, як укладення угоди про асоціацію, створення зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму. А той план дій, на який розраховує Україна після завершення переговорів, стане для неї своєрідним «домашнім завданням» на найближчі кілька років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG