Доступність посилання

ТОП новини

У Європарламенті чвари через Україну


У Європейському парламенті стверджують, що Україна використовує в Європарламенті лобістські прийоми, «дуже схожі» на прийоми Кремля. Про це повідомило сьогодні інтернет-видання EurActiv після того, як Європарламент удруге відклав голосування щодо резолюції про ситуацію в Україні.

Вперше Європарламент планував ухвалити резолюцію по Україні 21 жовтня. Проте тоді за пропозицією групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, що підписала 13 жовтня Меморандум про співпрацю з Партією регіонів, голосування було перенесене на 11 листопада.

Головним аргументом для перенесення послужило бажання дочекатися результатів місцевих виборів.

Під час обговорення порядку денного сесії 10 листопада група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів висунула новий аргумент: майбутній саміт Україна-ЄС призначений на 22 листопада.

При цьому багато депутатів також висловилися за необхідність детальніше вивчити доповідь групи спостерігачів від Європарламенту, які побували на місцевих виборах в Україні. В результаті голосування знову було перенесене.

Як повідомляє EurActiv, група народних партій, що ініціювала ухвалення резолюції, визнала свою поразку, але разом із тим звинувачує інші групи Європарламенту в тому, що вони підпали під вплив українського лобі.

Так, депутат Дьордь Шепфлін (група народних партій, Угорщина) заявив виданню, що соціалісти «чітко йдуть на будь-які поступки» Президенту України Віктору Януковичу, на які можуть іти.

«Якщо вони хочуть робити це, чудово, але це означає, що вони підривають довіру до себе у сфері прав людини і демократії», – сказав депутат.

При цьому, за словами Шепфліна, який працював за часів «холодної війни» (1967-1976 роки) на ВВС, українські дипломати і чиновники багато чому навчилися в нинішнього прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна у сфері того, як проводити зустрічі із західними партнерами.

«Звучить те, що Захід хоче чути, але реально зміст абсолютно інший», – сказав депутат.

При цьому він зазначив, що керівництво Києва передає послання про те, що «порядок» в Україні також і на користь ЄС, особливо після попередньої нестабільності і боротьби за владу між колишніми союзниками по Помаранчевій революції.

«При Сталіні теж був порядок», – додав депутат, зазначивши при цьому, що Київ провів блискучу лобістську кампанію для того, щоб «убити резолюцію».

Фракція соціалістів виконує свої домовленості із Партією регіонів – депутати Європарламенту

Інші депутати Європейського парламенту з фракції Європейської народної партії Елмар Брок та Міхаель Ґалер вимагають від фракції соціалістів перестати заважати Європарламенту виступити на підтримку демократії в Україні.

На їхню думку, «зважаючи на численні порушення під час виборів 31 жовтня, Європейський парламент, як прапороносець демократії, повинен сказати своє слово».

За їхніми словами, фракція соціалістів повинна перестати заважати Європейському парламенту виступити на підтримку демократії.

«Питання про природу та проведення виборів є занадто серйозним, щоб гратись у політичні партійні ігри. Відмова соціалістів голосувати за резолюцію послаблює ті політичні сили, які працюють для запровадження демократії, відповідальності та свободи преси. Вони, безумовно, виконують свою угоду про співпрацю, підписану з правлячою Партією регіонів Віктора Януковича 14 жовтня 2010 року», – кажуть євродепутати.

Як зазначається в прес-релізі, той факт, що на пленарній сесії резолюцію не було включено до порядку денного, не дає Європарламенту можливості висловити свою позицію напередодні саміту Україна-ЄС, який має відбутись 22 листопада.

«Україна є важливою європейською країною, її європейські перспективи необхідно підтримувати. Резолюція закликає до лібералізації візового режиму та більшої торгівлі з ЄС. Перешкоджаючи голосуванню за резолюцію, соціалісти завдали шкоди інтересам як Європейського Союзу, так і самої України», – наголосили Брок та Ґалер.

Вони також розкритикували голову української делегації Європарламенту Павела Коваля (фракція Європейських консерваторів та реформаторів), який так і не подав свою доповідь щодо місцевих виборів в Україні.

«Після виборів пройшло вже майже два тижні, ця доповідь вже давно запізніла. Така затримка підриває демократичний авторитет Європейського парламенту», – наголосили Брок та Ґалер.

10 листопада ухвалення критичної резолюції щодо України, заплановане на 11 листопада, було перенесене на період з 22 по 25 листопада.

В Європейській народній партії наголошують на тому, що традиційно перед самітами ЄС з керівництвами інших країн Європейський парламент чітко окреслює свої позиції щодо двосторонніх відносин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG