Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина: регіонали відвойовують місця у радах


Трибуну Рівненської облради блокують представкники «Батьківщини» і «Свободи»
Трибуну Рівненської облради блокують представкники «Батьківщини» і «Свободи»

Рівне – В Україні з’явилась іще одна обласна рада з керівниками-регіоналами. Ситуація з партійним представництвом у самоврядуванні Рівненщини парадоксальна: на перше місце за партійними списками тут вийшла «Батьківщина», однак в обласній раді фракція «Батьківщини» складатиме 19 депутатів проти 27 регіоналів, які «взяли» більшість мажоритарних округів.

За два післявиборчі тижні регіонали крок за кроком виборювали депутатські місця у комісіях і судах. Саме так на підставі заяви від Партії регіонів, котра з’явилася вже після здачі протоколів, обласна комісія провела перерахунок голосів у місті Кузнецовську, де два кандидати на мера набрали абсолютно однакову кількість голосів.

При цьому протоколів про порушення не було. Закон передбачає в такому разі один вихід: повторні вибори, але не перерахунок.

Оскарження в судах дій обласної комісії представниками «Батьківщини» результатів не дало – переможцем оголосили представника Партії регіонів.

Перемоги і поступки

Упродовж двох тижнів тривала боротьба за депутатський мандат від 22-го виборчого округу, що у Млинівському районі. Представники Партії регіонів поставили тут під сумнів різницю у кілька голосів і домагалися від Окружного адміністративного суду рішення про необхідність перерахунку на користь свого кандидата – начальника обласного управління охорони здоров’я Віктора Ковальова.

Під час першого судового засідання з цього приводу регіонали покинули суд, обурені присутністю преси. Наступне засідання відбулося вже без журналістів.

Рішення суду стосовно перерахунку було позитивним. Підставою для цього також стали скарги, написані постфактум від представників Партії регіонів.

Батьківщинівці встигли оскаржити це рішення у Львівському апеляційному суді. Перед початком сесії Рівненської обласної ради вони заблокували трибуну, вимагаючи негайного проведення засідання ОВК і затвердження своєї кандидатки.

Алла Черній
Комісія провела екстрене засідання, і представницю «Батьківщини», викладача і політолога Аллу Черній оголосили депутатом.

Та, як зауважив представник Партії регіонів Юрій Кичатий, це сталося тільки через «добру волю» регіоналів: Партія регіонів відкликала свою заяву стосовно виборів у Млинівському виборчому окрузі.

Опозиція здає позиції

Судячи з проведення першої сесії Рівненської обласної ради шостого скликання, віднині основні важелі у її роботі належать поки що ситуативній, але провладній більшості.

Сьогодні вона обрала Юрія Кичатого, досі заступника голови облдержадміністрації, головою обласної ради. Опозиція навіть не намагалася виставити альтернативну кандидатуру, хоча й покинула залу під час голосування.

Тим часом народний депутат-нашоукраїнець Віктор Матчук, котрий пройшов до облради і раніше заявляв свої амбіції стосовно головування, оголосив про складання депутатських повноважень в обласній раді.

«Воля виборців була висловлена таким чином, що сьогодні претендувати на посаду голови обласної ради представникові «Нашої України» в Рівненській області неможливо. Ми не маємо на це морального права, і цього робити не будемо», – заявив він.

Першим заступником голови обрали представника Народної партії Володимира Литвина, другим – регіонала.

Післявиборчі суди тривають

Аркуш журналу реєстрації скарг і звернень ТВК Рівненського району. Між 21 і 22-м номером - запис про скаргу, котрий послужив підставою для скасування протоколу про вибори
Учора ввечері Рівненський окружний адміністративний суд виніс ухвалу про те, щоб скасувати протокол про визнання виборів у Рівненському районі. Ухвала ґрунтувалася на скаргах і власних підрахунках представників Партії регіонів.

Координатор кампанії громадського спостереження «Опора» Андрій Токарський запевняє: досі члени комісії стверджували, що скарг від регіоналів не було, а запис у журналі реєстрації скарг та звернень від представника регіонів з’явився заднім числом і був вписаний поміж рядками.

«Винесене рішення, що комісія вчинила бездіяльність, не розглянувши скаргу, яка була подана нібито партією Регіонів 10 листопада і вписана між 21-м і 22-м рядком за підписом невідомої особи. Але члени комісії говорять, що жоден із них цього підпису не ставив і не приймав скарги», – наголошує він.

Судді Рівненського окружного суду власноруч зайнялися підрахунком голосів за протоколами, які подала Партія регіонів, і на підставі цього підрахунку вирішили скасувати протокол Рівненської районної територіальної виборчої комісії про результати виборів. Представники ж «Батьківщини» і «Фронту змін» сьогодні подали скаргу до Львівського апеляційного суду.

Відтепер статус депутатів Рівненської районної ради, які вчора отримали мандати і вже встигли обрати голову – представника «Батьківщини» – остаточно не визначений. Голова обласної виборчої комісії Іван Долганський коментувати ситуацію відмовляється, посилаючись на відсутність у нього рішення суду.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG