Доступність посилання

ТОП новини

За Міжнародні авіалінії України держава хоче 250 мільйонів гривень


Київ – Пакет акцій Міжнародних авіаліній України (МАУ) держава готова продати не менш як за 250 мільйонів гривень, заявив голова Фонду державного майна Олександр Рябченко. За його словами, перші спроби продати МАУ будуть вже у грудні. Водночас деякі фахівці-економісти наголошують: якщо Фонду держмайна не вдасться організувати прозорий конкурс, держава не отримає належного прибутку від продажу Міжнародних авіаліній України.

Згідно зі статутом Міжнародних авіаліній України, конкурс на купівлю тієї чи іншої частки акцій компанії може проводитися лише між дійсними акціонерами. До осені цього року акції компанії були розподілені між державою, дочірньою компанією Австрійських авіаліній, Європейським банком реконструкції та розвитку і компанією «Кепітал інвестмент проджектс» («Capital Investment Projects»).

Нещодавно свій пакет акцій продали Австрійські авіалінії. До кінця року те саме хочуть зробити у ЄБРР. Таким чином, у компанії лишається два акціонери: держава, яка володіє 61,58% акцій компанії, та «Capital Investment Projects».

У держави досі немає програми приватизації

Останній імовірно й доведеться заплатити Фонду держмайна заявлені 250 мільйонів гривень. Голова Фонду Олександр Рябченко зазначає, що перші спроби продати МАУ відбудуться вже у грудні. Він наголошує на необхідності якнайшвидшого продажу державою свої частки акцій авіакомпанії.

«Ми агітували уряд іще з червня продати МАУ і вийти з цього акціонерного товариства. Наступного року закінчується ексклюзивність маршрутів МАУ. Це значить, що на цих маршрутах буде конкуренція. Тому треба вкладати гроші у розвиток компанії, інакше вона не витримає цієї конкуренції», – додає він.

Натомість колишній керівник Фонду держмайна Валентина Семенюк-Самсоненко в коментарі Радіо Свобода висловила впевненість, що продавати акції Міжнародних авіаліній України не можна доти, доки уряд не розробить державну програму приватизації.

«МАУ так само підпадає під дію указу Президента, тим більше, що у держави немає галузевої програми. Так що оця приватизація – просто «заказуха» певних людей. Думаю, Президент у цій ситуації обов’язково скаже своє слово», – зауважила Валентина Семенюк-Самсоненко.

Експерт Інституту Горшеніна Денис Скворцов у коментарі Радіо Свобода зазначив, що при продажу пакету акції Міжнародних авіаліній України державі важливо створити прозорі умови конкурсу, інакше обсяги надходжень до держбюджету зрештою виявляться значно нижчими від очікуваних. «Якщо умови будуть прописані під конкретну компанію, держава не зможе отримати за свій пакет акцій той прибуток, який могла б мати за прозоріших умов продажу», – вважає він.

Закрите акціонерне товариство «Міжнародні авіалінії України» є найбільшим пасажирським авіаперевізником в Україні. Минулого року обсяг пасажироперевезень компанії склав понад 1,5 мільйона осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG