Доступність посилання

ТОП новини

«Луганськтепловоз» цього разу продали дешевше


(архівна фотографія) «Луганськтепловоз»
(архівна фотографія) «Луганськтепловоз»

Київ – Конкурс із продажу холдингової компанії «Луганськтепловоз», яка спеціалізується на випуску магістральних вантажних тепловозів, електропоїздів та дизельних локомотивів, відбувся без аукціону. Переможцем вдруге стала російська компанія «Брянський машинобудівний завод», яка запропонувала 410 мільйонів гривень. Це всього на 10 мільйонів більше стартової ціни, а у доларовому еквіваленті майже на 7 мільйонів менше, ніж під час минулого продажу цього підприємства. Опозиція називає цю приватизацію профанацією, а компанія «Мантара холдинг», яку пов’язують із українським бізнесменом Ігорем Коломойським, обіцяє оскаржити результати конкурсу у суді.

У конкурсі із продажу 76 відсотків акцій «Луганськтепловозу» взяли участь дві компанії: «Брянський машинобудівний завод» і Сумське науково-виробниче об’єднання імені Фрунзе, що контролюється російським бізнесменом Костянтином Григоришиним. Кіпрську ж компанію «Мантара холдинг», яку пов’язують із групою «Приват» Ігоря Коломойського, котра також подавала заявку на участь у конкурсі, до нього не допустили.

Стартова ціна пакету акцій «Луганськтепловозу» визначили у 400 мільйонів гривень. Переможець, «Брянський машинобудівний завод», запропонував за підприємство 410 мільйонів. Конкурсна ж пропозиція Сумського науково-виробничого об’єднання становила 400 мільйонів гривень. Ліцитатор, особа, що проводить конкурс, запропонував провести аукціон. Проте ніхто з учасників не підвищив своєї ціни. Відтак, переможцем стала компанія, яка запропонувала більше.

Історія приватизації

Нинішній конкурс із продажу «Луганськтепловозу» є вже третім. Перший був оголошений 2001 року. Єдину заявку на нього подала компанія «АвтоКрАЗ». Однак Фонд держмайна не допустив її до конкурсу, мотивуючи свою позицію наявністю понад 36 відсотків державної частки у статутному фонді підприємства та невідповідністю претендента кваліфікаційним вимогам. У 2006 році, коли Прем’єр-міністром був Віктор Янукович, Фонд оголосив повторний конкурс із продажу 76 відсотків акцій «Луганськтепловозу». А у 2007-му ФДМ визнав переможцем конкурсу керуючу компанію «Брянський машинобудівний завод». Тоді переможець фактично боровся сам із собою, тому що до конкурсу було допущено тільки афільовану з ним структуру «Деміхівський машинобудівний завод». Обидва учасники входили до російського «Трансмашхолдингу». Пакет було продано за 292 мільйони 500 тисяч гривень, при стартовій ціні 292 мільйони. Але результати конкурсу були оскаржені у судовому порядку, а пакет акцій «Луганськтепловозу» повернутий у державну власність.

Тоді одним із найбільших ініціаторів судових позовів була структура українського бізнесмена Ігоря Коломойського «Дніпровагонмаш». Тепер же результати конкурсу обіцяє оскаржити інша структура Коломойського – «Мантара холдинг», яку до нього не допустили. За словами уповноваженого цієї компанії В’ячеслава Даришева, протокол конкурсної комісії із висновками про відповідність «Мантара холдинг» конкурсним вимогам було складено ще 8 червня. Проте відповідне рішення ФДМ про недопуск компанії до участі у конкурсі з’явилося лише напередодні його проведення, 14 червня. А представники компанії, за інформацією Даришева, отримали його цього ж дня увечері.

Тест на приватизацію

Нинішній конкурс із продажу пакету акцій «Луганськтепловозу» опозиційний міністр економіки, який свого часу очолював Фонд Держмайна Олександр Бондар називає профанацією.

«Скільки була заявлена стартова ціна у пакеті одного з конкурентів, за стільки і продали. Інший учасник вніс 400 мільйонів заставу, і навіть жодного разу не підняв картку для того, щоб торгуватися. А третього учасника учора увечері фонд не допустив. Тому тест нової влади на проведення відкритої і прозорої приватизації уже відбувся. Ясно, що усі конкурси відбуватимуться таким самим чином», – зазначив Олександр Бондар.

Регіонали порівнюють «Лугансьтепловоз» із парою босоніжок

Минулого разу «Лугансктепловоз» продали за 58 мільйонів доларів. Тепер же його вартість склала всього трохи більше 51 мільйона. Проте, як зазначив Радіо Свобода колишній голова ФДМ, народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов, ціна – це не найголовніше. А конкурс із продажу цього підприємства пан Чечетов називає прозорим і об’єктивним.

«Найголовніша мета продажу об’єкту – це не отримати якусь ціну, а забезпечити стратегічну перспективу розвитку підприємства, – зауважив Чечетов. – Це приблизно так, коли десять симпатичних жінок заходять у взуттєвий магазин, шість подивилися на гарні босоніжки, три поміряли, а одна придбала, а сотні пройшли повз магазин. Право кожної жінки було зайти у магазин, подивитися, поміряти й купити. Те ж саме і тут. Магазин був відчинений. Кожен, хто хотів, міг зайти, взяти участь у конкурсі і придбати».

Що ж до спроби оскаржити результати конкурсу в суді, про що заявила «Мантара холдинг», то, на переконання Олександра Бондаря, наразі це нереально.

«Шансів ніяких немає. Просто на них натисне уряд, і за якісь інші послуги вони посудяться і перестануть. Не думаю, що давши дозвіл на такий продаж, дозволять комусь його оскаржувати. Думаю, що ця структура подає тільки для того, щоб отримати якісь преференції, можливо, по інших об’єктах», – говорить Бондар.

Конкурс із приватизації «Луганськтепловозу» – це перша приватизація за нової влади. Окрім цього підприємства, цього року запланований продаж «Укртелекому» та «Одеського припортового заводу».
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG