Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: «Головний податок у цій країні – корупційний»


Київ – Екс-Президент України Віктор Ющенко вважає, що ухвалений варіант Податкового кодексу може призвести Україну до «тотального банкрутства, тотального контролю, тотальної корупції». Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода під час фотовиставки «Грузія 2000 vs Грузія 2010», ініційованої Інститутом світової політики. Водночас колишній глава держави закликав політиків не користуватись подіями на майдані для власного іміджу. Віктор Ющенко закликає владу та підприємців до досягнення компромісу.

– Так сталося, що ніби символічно у День Свободи відбуваються акції протесту підприємців проти підписання Податкового кодексу. А якою є Ваша оцінка цього документа?

– Що мене найбільше вражає в дискусії, яка сьогодні відбувається, це те, що той, хто пропонує Податковий кодекс, не розуміє, що Податковий кодекс – це державоутворюючий документ. Це документ, який дає відповідь, яка в тебе буде зарплата, яка твоя пенсія, як будуть робитися робочі місця. Це далеко не тільки податковий документ.

І це додає суму, тому що не того масштабу дискусія і не той формат полеміки, навколо якого варто нації організовуватись. Безумовно, це документ нелегкий для кожної нації, тому дехто навіть приймав його по главах і не насмілювався документ як такий відразу ухвалити.

Що найважливіше можу сказати. Країна, в якої близько 43% ВВП виробляється в тіні, засвідчує, що головний податок у цій країні – це корупційний. З ним жити не можна, його треба скасовувати.

– Чи зустрічались Ви з підприємцями, які зараз мітингують? Чи пропонували Ви Віктору Януковичу якісь перемови (або зустріч), щоб розв’язати цей конфлікт.

– Я не зустрічався. І було б дуже добре, якби ця акція, яку сьогодні проводять представники малого і середнього бізнесу, не була політизована чи не привласнена якоюсь політичною силою-пройдисвітом. Давайте серйозно говорити про ці речі. Давайте відсунемо партійну присутність. Мені здається, дискусія від цього тільки виграла б.

Паразитувати партійно на цьому – це докладає додаткову складність. Я так коментую своє ставлення до тих партійних натяків чи намагань, які хтось хоче демонструвати. Я закликаю до проведення загальнонаціональної дискусії, до створення загальнонаціонального формату, який би запропонував консенсус для влади, парламенту, Президента чи тих людей в уряді, які працювали над цим документом. Щоб скласти план, який би був прийнятний з двох сторін.

Тому що дві третини тих речей, які, на мій погляд, є знаковими, сьогодні залишаються поза коментарями. Дуже багато свідчить про те, що є колосальна недовіра до тих, хто робить цей кодекс, до тих, хто здійснює в державі фіскальну функцію.

Тому є велика дискусія, починаючи від теми адміністрування. Не в тому плані, що ніхто не допускає, що податкова має право на перевірки. А добре знає, яка наша податкова, і що саме це право дає для неї сьогодні. А це право веде до тотального банкрутства, тотального контролю, тотальної корупції.

– До чого може призвести цей «майдан», що відбувається сьогодні?

– Я думаю, що найлегша розв’язка, яка є, це коли Президент Янукович відхилить цей закон і поставить крапку.

– Що може бути, якщо він не відхилить?

– Думаю, що порозуміння в такому кодексі, в такому варіанті, який він був прийнятий, неможливе.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG