Доступність посилання

ТОП новини

Народжуваність в Україні зростає, але населення зменшується


В Україні збільшується народжуваність, повідомляє Міністерство юстиції. Після спаду в першому кварталі цього року, в наступні місяці показники пішли вгору. Із серпня по жовтень вони поліпшилися в усіх регіонах, крім Харківщини і Дніпропетровщини. Лідером є Полтавщина, де народжуваність зросла на 23%. Від чого залежить народжуваність в Україні? Що робить зараз українська влада для стимулювання народжуваності?

Якщо порівнювати з першими двома кварталами цього року, народжуваність у різних регіонах України у серпні-жовтні зросла від 2 до 23 відсотків. Активно взялися за поліпшення демографічної ситуації, зокрема, Київщина, Запоріжжя, Сумщина (народжуваність збільшилася на 16 відсотків), Одещина та Чернівецька область (на 15 відсотків). Ще кращі показники на Донеччині (на 17 відсотків) та в Автономної Республіки Крим: плюс 19 відсотків.

У Криму зростає народжуваність, особливо у селах

Найвищий рівень народжуваності в Криму фіксується у сільських районах, причому, в тих, де велика частка кримськотатарського населення. Саме в Бахчисарайському, Білогірському, Сімферопольському і Совєтському районах та в селах Судацької зони спостерігається природний приріст населення, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Сімферополі.

В Головному управлінні статистики АРК також помітили, що саме у цих регіонах в останні роки було зафіксоване зростання кількості шлюбів і зниження кількості розлучень.

Разом з тим, місцеві експерти припускають, що ближчим часом в автономії слід очікувати зниження рівня народжуваності. Вони пояснюють це певними інформаційними потрясіннями і можливими соціально-економічними змінами. Втім, це не вплине на родини, де релігійний чинник є головним.

Як би не зросла народжуваність, смертність її перевищує

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова підтверджує: народжуваність в Україні зростає. За її даними, така тенденція спостерігається вже вісім років. «Народжуваність в Україні реально зростає з 2002 року, а у всій Європі з 2001 року», – сказала вона.

Хоча, як би не зростала народжуваність, все одно смертність в Україні її перевищує. Як повідомив Держкомстат, у січні-серпні цього року в Україні народилося 330 тисяч осіб, померло – 472 тисячі. Навіть у попередньому, позитивному для народжуваності, кварталі смертність є вищою на 30 відсотків. І скорочення населення триває. Зараз воно становить близько 45,8 мільйонів осіб.

Попередня влада в Україні намагалася стимулювати народжуваність більшими одноразовими виплатами на кожну народжену дитину. Демографи відзначили деяке поліпшення ситуації, дехто у владі навіть заговорив про бебі-бум. Однак це виявилося перебільшенням, загальний коефіцієнт народжуваності зараз не перевищує 1,5 відсотка (15 немовлят на 10 жінок). А тільки для відтворення покоління потрібен коефіцієнт 2,2 відсотка (22 народжених – на 10 жінок), зазначає демограф Елла Лібанова.

«Щоб 10 жінок народжували за все своє життя приблизно 21-22 дитини. У нас сьогодні виходить 15 на 10. Ще далеко до простого відтворення покоління, не говорячи уже про розширення. Україна – це не єдина країна, де спостерігається депопуляція. Якщо б не було міграційного припливу до країн Західної Європи, то по всій Європі вже була б депопуляція», – сказала Елла Лібанова.

Влада ініціює чергове збільшення виплат при народженні

Нинішня влада теж вирішила більше платити за дітей. Допомога при народженні дитини має зрости удвічі. Адміністрація Президента підготувала відповідні законопроекти, повідомив Радіо Свобода заступник міністра праці та соціальної політики України Віталій Мущинін.

«Допомога при народженні дитини визначається залежно від розмірів прожиткового мінімуму. Але якщо говорити в абсолютних цифрах, то з 1 січня ця допомога збільшиться вдвічі: при народженні першої дитини – 25 тисяч гривень, другої – 50 тисяч гривень і третьої – 100 тисяч гривень», – розповів Віталій Мущинін.

Деякі експерти скептично оцінюють такі наміри. Вони констатують: бюджет дефіцитний і додаткові кошти для збільшення допомоги при народженні дитини знайти буде складно.

Стимулювати народжуваність в Україні необов’язково додатковими виплатами. Головне – зробити життя кращим, щоб люди були впевнені у завтрашньому дні, переконує письменник, батько трьох дітей Андрій Курков.

«Коли населення відчуває стабільність в країні і, воно є соціально захищене, то виникає не те щоб потреба, але бажання мати нормальну родину, мати дітей стільки, скільки вони зможуть утримати», – зауважив Андрій Курков.

А у Польщі допомогу матерям можуть скасувати

У Польщі, як і в інших посткомуністичних державах, рівень народжуваності почав помітно знижуватись у дев’яності роки. Зараз сумарний коефіцієнт народжуваності у Польщі є таким же, які в Україні – 1,5 відсотка, повідомляє варшавський кореспондент Радіо Свобода.

Ситуацію не змінило запровадження так званого «антиабортного закону». Суворі покарання за штучне переривання вагітності не переконали польок народжувати більше дітей.

Низький рівень народжуваності експерти пояснюють економічною скрутою молодих сімей. Матері гарантована тільки тримісячна оплачувана відпустка, а місць у дитсадках катастрофічно не вистачає.

Кілька років тому батькам новонародженої дитини почали виплачувати одноразову допомогу – приблизно 225 євро. Але польський уряд не виключає, що невдовзі цю грошову допомогу, а також податкові пільги сім’ям із дітьми доведеться скасувати. Мовляв, у Польщі фінансова скрута.

Якщо збережеться нинішня динаміка скорочення українського населення,
до 2030 року кількість українців зменшиться до 39 мільйонів. Таким є прогноз ООН. У звіті Організації Об’єднаних Націй зазначається: в Україні найнижчий у світі приріст населення.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG