Доступність посилання

ТОП новини

Донбас віддає росіянам родовища сланцевого газу


Донецьк – Одна з провідних нафтових компаній Росії «ТНК-BP» прагне розробляти родовища сланцевого газу у Донецькій області. Відповідну угоду в п’ятницю підписали представники інвестора і донецької влади. За словами чиновників, в Україні поки не знайшлось національного інвестора, отже, дозвіл розвідувати і розробляти родовища газу віддають іноземцям, яким залишилось пройти процедуру аукціону.

«ТНК-BP» є однією з найбільших російських нафтових компаній, яка створена за участю британського капіталу. Її штаб-квартира міститься у Москві.

Угода між цієї фірмою та українською владою про те, що родовища сланцевого газу Донеччини відійдуть росіянам як єдиному на цей час інвестору, існує вже півроку. На цьому наголосив у п’ятницю в Донецьку віце-президент «ТНК-ВР Коммерс» Сергій Дорожкін.

«Цей проект починався ще навесні за дорученням Президента України. І цей проект є на найвищому розгляді – він підписаний прем’єром Азаровим у присутності прем’єра Путіна у жовтні цього року. Наші очікування – це десь п’ять мільярдів кубів. І це колосально, якщо це буде в Донецьку», – сказав Дорожкін.

Аукціон із одним учасником

Смуга родовищ сланцевого газу, за попередніми даними, проходить на півночі області, неподалік Червоного Лиману. Вже на початку нового року тут стартує геологічна розвідка, а влітку російська нафтова компанія приступить до розробки першої свердловини. Інвестор сподівається швидко узгодити усі дозвільні документи на аукціоні, де він, імовірно, буде єдиним учасником. Меморандум з українською владою, а також геологічна розвідка, надає росіянам перевагу у випадку, коли знайдуться інші охочі розробляти цінні родовища. Про це заявив голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк.

«Я завжди, коли інвестори будь-якого рівня приходять до нас, і підписую, і говорю: згадуйте Висоцького: «Ну як же так: ми в черзі першими стояли, а ті, хто після нас, уже їдять?!» Той, хто приходить першим, дає нормальні пропозиції, ми з ним і працюємо», – зауважив Близнюк.

«Дороге задоволення»

Російські інвестори кажуть, що на донецькі родовища газу претендує низка інших транснаціональних компаній. При цьому росіяни не заперечують: обійти конкурентів вдається завдяки попереднім домовленостям із українською владою.

«Ми не будемо кривити душею, нам відомо про інтерес до регіону наших конкурентів, також великих інвестиційний компаній. Не змушуйте нас видавати комерційну таємницю», – сказав віце-президент «ТНК» Фелікс Луньов.

Якщо прогнози геологів підтвердяться, то компанія обіцяє інвестувати у промислову розробку донецького родовища газу понад 12 мільярдів гривень упродовж наступних 10 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG