Доступність посилання

ТОП новини

WikiLeaks: Фірташ визнав зв’язки з російською організованою злочинністю


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Прага – Скандал довкола таємних депеш американських дипломатів триває. Вебсайт WikiLeaks оприлюднив низку повідомлень з американського посольства в Києві. За даними однієї з депеш, один із найбагатших українців Дмитро Фірташ визнав свої зв’язки з російською організованою злочинністю. Сам Фірташ у четвер відкинув такі дані. За даними WikiLeaks, cпіввласник компанії «РосУкрЕнерго» у 2008 році також називав себе близьким другом тодішнього Президента України Віктора Ющенка та його радником із газових питань. Офіційні радники Ющенка це спростовують. А можливий автор депеші, колишній американський посол у Києві Вільям Тейлор, сказав Радіо Свобода, що не може коментувати цієї інформації.

У таємній записці, датованій груднем 2008 року, американський посол у Києві повідомляє про те, що український бізнесмен Дмитро Фірташ попросив його про зустріч. Фірташ розповідав про свій шлях у великий бізнес, висловлював підтримку тодішньому Президентові Віктору Ющенкові і критикував прем’єра Юлію Тимошенко. Це все, як оцінили автори депеші, для того, щоб поліпшити свій імідж перед американською владою.

Український олігарх ніби казав про те, що саме він в останній момент перешкодив створенню коаліції між Партією регіонів та Блоком Юлії Тимошенко і з задоволенням згадував про те, що Віктор Янукович оприлюднив відмову від проекту на телеканалі Фірташа «Інтер». Як мовиться на сайті WikiLeaks, Фірташ заявив про те, що йому належить 61 відсоток групи «Інтер Медіа», що є власником, чи співвласником, семи українських телеканалів та агенції Ukrainian News Agency.

За даними сайту WikiLeaks, Дмитро Фірташ також казав про те, що бачить головну загрозу для української безпеки в тому, що над українською економікою намагається перебрати контроль російський бізнес.

Колега Ющенка: Фірташ – фантазер

Український підприємець нібито висміював порівняння Юлії Тимошенко з «газовою принцесою», казав, що вона, колись заробивши на корумпованій борговій схемі, тепер насправді нічого не знає про газовий бізнес і намагається підігравати Москві.

Фірташ ніби казав і про те, що є близьким другом і довіреною особою тодішнього Президента Віктора Ющенка, його «неофіційним радником» із газових питань. Підприємець додав, що на прохання Ющенка тричі був на його дачі протягом тижня.

Богдан Соколовський
Офіційним радником Ющенка у той час був Богдан Соколовський, він у Секретаріаті Президента обіймав посаду Уповноваженого з міжнародних питань енергетичної безпеки. Соколовський сказав Радіо Свобода, що не раз бачив Фірташа на Банковій, але ніколи не бачив, щоб його приймав Ющенко чи керівник Секретаріату Балога. Соколовський сумнівається, що Фірташ міг радити Ющенкові і в неформальній обстановці.

«Мені відомо тільки одне, що Фірташ є дуже великий фантазер, так само, як і багато людей, які намагаються себе поставити так, що вони дуже потрібні кожній владі і дуже вміло радять. Президент Ющенко у той час, коли обговорювали, і навіть у себе на резиденції, питання енергетичного розділу, він обов’язково брав із собою експертів Секретаріату. Як правило то був я або Олександр Шлапак, або ще хтось», – зауважив соратник Ющенка.

Кравчук: який Могилевич, такий і Фірташ

У повідомленні, яке оприлюднив сайт WikiLeaks мовиться, що Дмитро Фірташ у розмові з американцями визнав свої зв’язки з російським кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем. Фірташ немовби запевнював, що сам не порушував закону, але отримував згоду Могилевича, коли починати різні бізнес-проекти, хоча не мав із ним близьких стосунків. І пояснював це тим, що в 1990-х роках неможливо було займатися бізнесом, не домовляючись із організованою злочинністю.

Леонід Кравчук
Колишній Президент України Леонід Кравчук, який керував Україною на початку 90-х років в інтерв’ю Радіо Свобода рішуче заперечив таку оцінку. За словами Кравчука, і в той час багато людей ставали підприємцями чесно, тому не можна кидати тінь на всю Україну.

«Якщо Фірташ особисто шукав зв’язки зі злочинними угрупованнями, Могилевичем зокрема, який в Україні майже не був, а був за межами України, але пробував тут зв’язуватися з відповідними людьми, то це вже справа Фірташа. Який Могилевич, такий і Фірташ. А той, хто не хотів цього, той робив по-іншому», – каже Леонід Кравчук.

Тим часом захисники Семена Могилевича назвали домислом публікації WikiLeaks про його зв’язки з кримінальним світом і вплив у газовому бізнесі.

Дмитро Фірташ, зі свого боку, запевнює, що ніколи не вступав у ділове, або комерційне, партнерство з Семеном Могилевичем, хоча з ним і знайомий. Про це повідомила у четвер прес-служба українського підприємця. Речники Фірташа назвали «абсурдною» інформацією про те, що йому були потрібні дозволи від Могилевича на ведення бізнесу.

Посол США не каже, чи бачився з Фірташем

За інформацією WikiLeaks, подробиці спілкування з Дмитром Фірташем переповідав тодішній посол США у Києві Вільям Тейлор. Екс-дипломат відмовився підтвердити чи спростувати для Радіо Свобода автентичність повідомлень за нібито його підписом.

Вільям Тейлор
«Я не буду коментувати засекречені матеріали, матеріали, які не мали на меті бути публічними. Я погоджуюся з оцінкою державного секретаря США щодо WikiLeaks», – сказав Тейлор.

Раніше Гілларі Клінтон засудила публікації Wіkileaks, назвавши їх «нападом» на світову спільноту.

На уточнююче запитання Радіо Свобода, чи зустрічався Вільям Тейлор із Дмитром Фірташем, коли працював у Києві, екс-посол відповів:
«Я зустрічався з багатьма людьми, поки був в Україні, і мені було приємно мати кожну зустріч. Було ясно, що більшість із цих зустрічей приватні, і я хотів би зберегти це зобов’язання».

Прес-служба Дмитра Фірташа, зі свого боку, підтвердила, що він зустрічався з Вільямом Тейлором у грудні 2008 року, зазначивши, що ця зустріч була конфіденційною.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG