Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівський комітет: премія миру не спрямована проти Китаю


Фотографія китайського дисидента Лю Сяобо
Фотографія китайського дисидента Лю Сяобо

Прага – 10 грудня в Осло вручають Нобелівську премію миру. Вдруге в історії премії на церемонії не буде переможця, китайського дисидента Лю Сяобо, який сидить у тюрмі. Проти присудження йому високої нагороди рішуче виступає Китай. Україна в останній момент змінила позицію і вирішила надіслати на церемонію в Норвегії свого дипломата.

Нобелівський комітет наголошує: вибір цьогорічного лауреата премії миру не спрямований проти Китаю. «Універсальні права людини, викладені в Універсальній декларації прав людини не є західними цінностями. Це світові цінності, які стосуються кожної країни, що є членами ООН», – заявив на прес-конференції в Осло напередодні церемонії голова комітету Турбйорн Яґланд.

Відзначаючи економічні успіхи Китаю, він також закликав цю країну і до проведення політичних реформ.

Перед тим речниця міністерства закордонних справ Китаю Цзян Юй назвала членів Нобелівського комітету «клоунами». «Багато представників світової спільноти не підтримують хибне рішення Нобелівського комітету. Нобелівський комітет ніяким чином не може змінити того факту, що Лю Сяобо є злочинецем», – вважають у Пекіні.

Замість Лю Сяобо в Осло буде порожнє крісло і фотографія. А один із його текстів, присвячений темі політичної свободи, читатиме норвезька актриса Лів Ульманн.

Китайський правозахисник відбуває 11-річний термін покарання, а його дружина перебуває під домашнім арештом.

Після протестів офіційного Китаю, близько 20 країн вирішили відмовитися від участі у церемонії присудження Нобелівської премії миру. Це, зокрема, Афганістан, Ірак, Іран, Казахстан, Росія і Сербія. Сербський міністр закордонних справ відверто визнав, що бойкот пов’язаний з тим, що Сербія не хоче псувати відносин з Китаєм, який для неї важливий партнер.

Україна мала відразу заявити про участь у церемонії – китаїст

Тим не менше, дві третини держав, які мають в Осло дипломатичні представництва, будуть присутні на церемонії, відзначають у Нобелівському комітеті.

Серед них і Україна, яку має представляти перший секретар посольства в Осло Ірина Білорус. Про це повідомив Радіо Свобода речник українського МЗС Олег Волошин.

«Враховуючи суспільний резонанс, перед послом (у Норвегії) було поставлене завдання, щоб пані Ірині дозволили взяти участь у церемонії. Тобто, це не рішення, бо ми не сиділи і чекали, участь (у церемонії) брати чи не брати! Ми просто не знали, що це буде принципово важливо для когось в Україні, але якщо це так дійсно важливо, щоб там був український дипломат, то він там буде», – каже Олег Волошин.

Перед тим українські дипломати заявляли, що Україна не зможе бути на церемонії в Осло через те, що посол має бути в Києві на нараді керівників дипломатичних відомств. Але згодом з’ясувалася, що нарада має відбутися наступного тижня, а не цієї п’ятниці.

Тоді таку позицію влади засудили українські правозахисники, своє розчарування висловила і Європейська комісія.

Професор Дипломатичної академії України, колишній радник українського посольства в КНР Леонід Лещенко вважає, що зміна позиції української влади не вплине на економічні контакти між Києвом та Пекіном.

«Тим більше, що рівень представництва так чи інакше понизився. В дипломатичних відносинах бувають випадки, коли представник присутній при певній церемонії, але це не обов’язково означає поділяти думку, чи схвалювати», – сказав Радіо Свобода провідний український китаїст.

При цьому Леонід Лещенко вважає, що Україна мала від самого початку оголосити про те, що матиме на церемонії присудження Нобелівської премії миру свого представника.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG