Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США схвалив ратифікацію угоди про СНО з Росією


Так президенти Барак Обама і Дмитро Медведєв підписували договір про СНО 8 квітня 2010 року в чеській Празі
Так президенти Барак Обама і Дмитро Медведєв підписували договір про СНО 8 квітня 2010 року в чеській Празі

Сенат Конгресу США проголосував у середу за ратифікацію визначально важливого договору з Росією про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО).

За це голосував 71 сенатор, проти були 26. Для згоди з ратифікацією необхідні голоси принаймні двох третин сенаторів, тобто щонайменше 67 у разі присутності всіх 100.

До сенаторів від Демократичної партії, що підтримує угоду, приєдналася в голосуванні й група сенаторів від Республіканської партії.

У цій партії була поширена думка, що договір обмежить можливості США в галузі національної безпеки. Представники адміністрації президента США Барака Обами активно переконували їх, що жодного обмеження не буде.

Росія ще вивчить, що там ратифікували у США

У Росії міністр закордонних справ Сергій Лавров привітав рішення Сенату.

Але при цьому він заявив, що в Москві потребують певного часу, щоб вивчити американські документи про ратифікацію, перш ніж російський парламент зробить те саме.

Для набуття новим договором чинності його повинні перед підписанням президентами двох держав і обміном ратифікаційними грамотами затвердити у США Сенат Конгресу, а в Росії обидві палати Федеральних зборів (парламенту) – Державна дума (нижня палата) і Рада федерації (верхня палата).

Голови двох держав свого часу вирішили, що парламенти їхніх країн мали б ратифікувати договір синхронно. У російському парламенті на проблеми з ратифікацією не очікують.

Нове значне скорочення ядерних арсеналів

Президент США Барак Обама і члени його адміністрації розглядають договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь як один із засадничих елементів «перезавантаження» відносин із Росією.

Цей договір, відомий у Сполучених Штатах за скороченням «New START», а в Росії – «СНВ-III», має відчутно скоротити ядерні арсенали двох країн і запровадити нові механізми контролю. Президенти двох країн Барак Обама і Дмитро Медведєв підписали його по тривалих переговорах у квітні. Він має замінити попередній договір схожого спрямування, термін чинності якого закінчився в грудні минулого року.

Документ, серед іншого, передбачає протягом 7 років обмежити кількість боєголовок, які має на бойовому чергуванні кожна сторона, до 1 тисячі 550 одиниць, що істотно менше, ніж є нині (понад 2 з половиною тисячі одиниць у Росії проти більш як 2 тисяч одиниць у США), і значно менше, ніж передбачали попередні такі договори.

Сторони також мають обмежити кількість своїх засобів доставки ядерних боєзарядів (міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет на підводних човнах і стратегічних бомбардувальників-ракетоносців), які перебувають на бойовому чергуванні, до 700 одиниць, а загальну кількість таких засобів – до 800 одиниць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG