Доступність посилання

ТОП новини

Євро втрачає привабливість серед країн із-поза єврозони


Брюссель – У час, коли Естонія з ентузіазмом готується до переходу на євро, що має статися 1 січня, більшість європейських країн за межами єврозони вирішила не поспішати брати з естонців приклад. Зокрема, поляки заявляють, що відмовляться від своїх злотих не раніше 2015 року. Тим часом чеські лідери кажуть, що наступні чотири роки навіть не хочуть визначатися з конкретними датами переходу на євро.

Усі нові держави, що приєдналися до європейського блоку після 2004 року, взяли на себе зобов’язання з часом перейти на спільну грошову одиницю Євросоюзу. Проте світова криза добряче зіпсувала ці настрої: країни-кандидати на вступ до єврозони зосередилися на інших пріоритетах. Після Словенії, Кіпру та Словаччини, що перейшли на євро між 2007 та 2009 роками, нині настала черга Естонії, що відмовиться від своїх національних грошей 1 січня.

Тим часом Чехія зайняла діаметрально протилежну позицію, заявивши, що навіть не хоче визначати дату вступу до єврозони.

Каміл Яначек, член ради директорів Чеського національного банку, заявив празькому радіо, що нині, у період економічної рецесії, Чехія перебуває у кращій ситуації. «Їй наразі вигідніше мати незалежну грошову одиницю. Адже ми добре бачимо всі проблеми, які переживає єврозона, тож нам краще перебувати за її межами», – сказав чеський фінансист.

Євро не є на порядку денному для багатьох країн

Нинішній прем’єр-міністр Чехії Петр Нечас нещодавно заявив, що не фіксуватиме дати переходу на євровалюту аж до завершення мандату свого уряду, тобто до 2014 року. Згідно з опитуваннями громадської думки, аж 55 відсотків чехів кажуть, що не хочуть відмовлятися від чеських крон.

Угорський лідер Віктор Орбан також заявив, що євро поки що не стоїть на порядку денному. Щоправда, сказав він це, зіславшись на серйозні виклики, що постали перед угорською економікою після нещодавньої кризи.

Тим часом Польща, яка є найпотужнішою державою серед нових країн-членів, щойно оголосила, що не має наміру переходити на євро до 2015 року.

Так само й румунський лідер Траян Бесеску не виключає відстрочки приєднання до єврозони, що передбачалося 1 січня 2015 року.

Ентузіастів євро лишилося мало

Одна тільки Болгарія не покидає надії «якомога швидше» стати державою, де в обігу буде євро.

Щоправда, дві сусідки Естонії – Латвія та Литва – також не проти перейти на євро, навіть незважаючи на нестабільність єврозони та негативні оцінки світових рейтингових агентств щодо низки держав, які належать до цього простору.

Речник литовського прем’єр-міністра Вірґіс Валентинавічус відкрито заявляє, що для його країни 2014 рік залишається стратегічною метою переходу на єдину європейську валюту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG